Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Črna gora je še vedno polna priložnosti za slovenska podjetja

    Črna gora je letos vstopila v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), kar prinaša nekaj sprememb pri kvotah in poslovanju s to državo. Vendar bistvenih premikov na tem področju zaradi stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in Črno goro za slovenske izvoznike in blago, ki ga izvažajo, to ne prinaša.

    Črna gora je od leta 2006, ko se je razdružila s Srbijo, zabeležila precejšen napredek. Država se je gospodarsko precej konsolidirala, pri čemer je večino sil uprla na turizem in kmetijstvo. Kot plačilno sredstvo v Črni gori uporabljajo evro, kar daje državi tudi relativno stabilnost finančnega sistema.

    V letih po osamosvojitvi je v Črno goro priteklo za več milijard evrov tujih neposrednih investicij, kar za državo z nekaj manj kot 700.000 prebivalci pomeni veliko. Naložbe so šle predvsem v turistični sektor, pa tudi v nakupe zemljišč s strani bogatih Rusov in Britancev. Črna gora pa je ta denar vlagala predvsem v infrastrukturo.

    Črna gora ima sicer nekaj težav s korupcijo in s pretirano birokracijo, a je kljub temu za slovenska podjetja izredno zanimiva, tudi zaradi več kot milijona turistov, ki obiščejo to državo. Turisti se namreč lahko v Črni gori "seznanijo" s slovenskimi izdelki, kar je dobra popotnica za prodor tudi na druge trge.

    Trgovinska menjava med Slovenijo in Črno goro je lani dosegla 113 milijonov evrov, od česar je 86 milijonov evrov odpadlo na slovenski izvoz. Letos je menjava v prvih petih mesecih dosegla 41 milijonov evrov, do konca leta pa naj bi se približala 100 milijonov evrov.

    Slovenija v Črno goro največ izvozi različnih strojev, farmacevtskih izdelkov, avtomobilov in goriv, uvozi pa predvsem izdelke iz aluminija. Zato je možnosti za poglobitev sodelovanja na obeh straneh veliko, predvsem pa na področju energetike, rešitev s področja informacijske tehnologije, okoljevarstva, turizma, hrane in drugega potrošnega blaga.

    Črna gora bo v prihodnosti dala poseben pomen energetiki. Ta segment bo tudi velika priložnost za slovenska podjetja in podjetja v regiji. Črna gora in Italija namreč načrtujeta položitev 1000-megavatnega podvodnega kabla, prek katerega bo lahko tekla elektrika v Italijo. Ta, več kot 700 milijonov evrov vreden projekt lahko pomeni "pravo energetsko izvozno okno v južno Italijo" za države v regiji, tudi za slovenska energetska podjetja, če se bodo odločila za naložbe v energetiko v regiji jugovzhodne Evrope.

    Več poslovnih informacij o Črni gori najdete na spletni strani www.izvoznookno.si

     
    Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 11. 10. 2012, Avtor: Bojan Pivk