Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Cilj predloga novele zakona o gospodarskih družbah: znižanje stroškov

    V nadaljevanju je predstavljen predlog sprememb, ki naj bi jih vlada potrdila v četrtek, državni zbor pa potrdil po nujnem postopku.

    1. Objave družb iz Uradnega lista v AJPES
    Vse, kar morajo zdaj podjetja objavljati po ZGD-1 v Uradnem listu, naj po novem objavljajo na spletni strani Agencije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) v rubriki »objave po zakonu o gospodarskih družbah«. Gre za sklice skupščin, obvestila o vložitvi predloga za sodni preizkus menjalnega razmerja, obvestila o predložitvi načrta čezmejne združitve registrskemu organu. Te objave pomenijo okoli sedem odstotkov vseh prihodkov iz objav v Uradnem listu. Stroški za podjetja pa bodo nižji, utemeljuje vlada: najnižji stroški za povprečno objavo družbe na spletni strani AJPES bodo 20 evrov, povprečna cena objave družb v Uradnem listu v obdobju od maja 2011 do junija 2012 pa je bila 94 evrov.

    2. Vodilni za posle nova soglasja nadzornikov
    Člani poslovodstva, prokuristi in izvršni direktorji delniške družbe (d. d.) ali družbe z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) bodo morali po novem pridobiti soglasje nadzornega sveta oziroma upravnega odbora družbe, če bodo želeli skleniti posel z družbo, v kateri imajo sami ali njihovi družinski člani, ali vsi skupaj najmanj desetino lastništva, ali če so tihi družbeniki ali sooudeleženi pri dobičku. Če imajo delež pod desetino, bodo morali nadzornike oziroma upravni odbor o poslu obvestiti v treh delovnih dneh po sklenitvi.
    Soglasje ne bo potrebno v dveh primerih: če so omenjene vodstvene osebe same ali njegov ožji družinski član ali vsi skupaj imetniki vsaj 75 odstotkov kapitala ali upravljavskih pravic izvorne družbe oziroma če posel ne presega dva tisoč evrov brez DDV, skupni letni znesek poslov z družbo pa ne presega 24 tisoč evrov brez DDV.

    3. Prenos espeja da - a le na družinske člane
    V novem členu 72a je predvideno, da bo lahko podje
    tnik že za časa svojega življenja prenesel podjetje na zakonca, otroka, posvojenca ali pastorka - ne pa tudi na tretje osebe, kot je predlagala obrtna zbornica (OZS).
    Predvideno je še: podjetnik prevzemnik in podjetnik bosta morala skleniti pogodbo o prenosu v obliki notarskega zapisa. Prevzemnik vstopi kot univerzalni pravni naslednik v vsa pravna razmerja, povezana s prenesenim podjetjem (ohrani denimo tudi koncesije, kar je bila menda zdaj težava). Če podjetnik prevzemnik ne izpolni obveznosti, ki so nastale podjetniku v zvezi s podjetjem pred vpisom prenosa podjetja v poslovni register, odgovarja zanje podjetnik z vsem svojim premoženjem.

    4. Več podjetij z enostavnim knjigovodstvom
    Predlagano je zvišanje meje letnih prihodkov, do katerih lahko podjetnik vodi enostavno knjigovodstvo, in sicer z zdajšnjih 42 tisoč na 50 tisoč evrov.

    5. Krajši rok za izbris podjetnika iz poslovnega registra
    Namesto zdajšnjega 15-dnevnega roka za izbris samostojnega podjetnika iz poslovnega registra je predlagano skrajšanje roka na tri dni. Podjetnik naj bi po novem moral prijaviti prenehanje opravljanja dejavnosti najmanj tri dni prej.

    6. Glasovanja o vsakem nadzorniku posebej
    Predlagana je uzakonitev pravila: če se z vrednostnimi papirji družbe trguje na borzi, delničarji na skupščini glasujejo o vsakem predlaganem članu nadzornega sveta (NS) posebej. Pri drugih družbah (denimo NLB) pa se lahko glasuje o vseh predlaganih članih NS hkrati le, če s tem soglaša večina delničarjev.
    Kandidati za člane v NS pred izvolitvijo delničarjem na skupščini predstavijo svoje strokovno izpopolnjevanje in delo, je še predlagano.

    7. Sorazmernejše globe za prekrške
    Majhna družba, s papirji katere se ne trguje na borzi, plača globo od tri tisoč do 15 tisoč evrov in njene odgovorne osebe od 300 do štiri tisoč evrov, če v zakonskih rokih AJPES ne predloži letnega poročila ali podatkov o premoženjskem in finančnem poslovanju, je predlagano. Zdaj je za te prekrške predvidena globa od šest do 40 tisoč evrov.
    Hkrati bi po novem družbe in podjetniki AJPES plačali nadomestilo za javno objavo letnega poročila šele po objavi tega, ne več predhodno.

    Objavljeno: Finance, 20. 6. 2012, www.finance.si, Avtor: Monika Weiss