Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Vse kar vas je zanimalo o regresu

    Vsak delavec, ki ima pravico do letnega dopusta, mu pripada tudi regres za letni dopust. Le-ta mora biti izplačan najmanj v višini minimalne plače in v razmerju v kakršnem je delavec upravičen do letnega dopusta najkasneje do 1. julija.
    V nadaljevanju si preberite kdo je do celotnega regresa upravičen in kdo le do dela regresa, do kdaj mora biti regres izplačan, kdaj se lahko to izplačilo prestavi in kaj storiti, če delodajalec regresa ne izplača.

    Pravica do dopusta = pravica do regresa
    Pravico do izplačila regresa imajo vsi delavci, ki imajo pravico do dopusta. Delodajalec mora delavcu opredeliti število dni dopusta za vsako leto posebej, najkasneje do 31. marca v tekočem koledarskem letu.

    Celoletni regres in delni regres
    Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta in regresa, po šestih mesecih nepretrganega dela pri delodajalcu. Dokler ta pogoj ni izpolnjen, delavcu pripada le sorazmerni del letnega dopusta in regresa.
    V kolikor delavec pri delodajalcu ni zaposlen vsaj 6 mesecev, je le-ta upravičen do 1/12 regresa in dopusta za vsak mesec dela. Prav tako velja izplačilo delnega regresa, v kolikor delavcu preneha delovno razmerje pred potekom šestih mesecev oziroma, če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.

    Menjava delodajalcev med koledarskim letom
    V kolikor delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu. Prav tako se med oba delodajalca sorazmerno porazdeli izplačilo regresa. Delavec in delodajalec pa se lahko dogovorita tudi drugače.

    Zaposlitev za krajši delovni čas
    V kolikor ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima le-ta pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi.

    Minimalni regres
    Minimalni regres znaša toliko, kot je višina minimalne plače v tekočem letu.
    Izjema je v 2012 javni sektor, za katerega Zakon o uravnoteženju javnih financ predpisuje višino regresa, glede na plačilni razred.

    Rok izplačila regresa
    Delodajalec mora regres izplačati najkasneje do 1. julija v tekočem koledarskem letu.

    Podaljšan rok izplačila regresa
    V kolikor se delodajalec znajde v resnih likvidnostnih težavah, lahko izplača regres tudi po 1. juliju, vendar najkasneje do 1. novembra v tekočem koledarskem letu.

    Kaj pa, če delodajalec ne izplača regresa?
    V kolikor delavec ne dobi izplačanega regresa do 1 julija oz. 1. novembra in se ne more dogovoriti z delodajalcem, lahko delavec za izplačilo regresa toži delodajalca pred delovnim sodiščem. Tožbo lahko delavec vloži sam, izdela pa jo lahko tudi s pomočjo e-obrazca: Tožba delavca zoper delodajalca za plačilo regresa za letni dopust. V kolikor sodba sodišča ne prisili delodajalca, da delavcu plača regres, lahko delavec poda predlog za izvršbo oz. sodno izterjavo.

    Pozor! Pravica do izplačila regresa zastara po 5-ih letih.
    Terjatve iz delovnega razmerja zastarajo v roku 5-ih let, zato je potrebno v primeru, da vam delodajalec ne izplača regresa, tožbo vložiti v roku 5 let.

     Objavljeno: Zavod mladi podjetnik, 6. 6. 2012, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Saba Resnik