Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Dilema samozaposlenih po novem : Normirana obdavčitev ali obdavčitev po dejanskih stroških)

    Že v drugi polovici leta 2022 je bilo jasno, da ureditev normiranosti verjetno ne bo nikoli več tako ugodna, kot je bila. O tem ste lahko takrat brali na naši spletni strani, poslovne partnerje pa smo redno obveščali tudi prek vseh kanalov obvšečanja.

    Takrat smo pisali tudi :
    Kaj čaka normirance v letu 2023 ?
    Kaj za male podjetnike prinaša leto 2023 ?
    Zakon o dohodnini, tudi normirancih, je za leto 2023 blizu dokončne potrditve
     


    Po nekaj spremembah predloga je potem obveljala trenutna odločitev, zato smo takoj, že v mesecu novembru 2022 pripravili tudi brezplačen informativni izračun davkov v primeru normiranosti, ki ga lahko še vedno najdete : TUKAJ.

    NE SPREGLEJTE : Višja končna obdavčitev samozaposlenih z normiranimi stroški bo lahko vplivala tudi na višino vaših socialnih transferjev in višino prispevkov, ki so se letos zvišali tudi zaradi zakondaje. Boste pa zaradi višjih dobičkov pri bankah samozaposleni normiranci dobili višjo sposobnost financiranja.

    V praksi se še vedno zgodi, da je posameznik v dvomih ali uporabiti normirano ureditev ali pa davke plačevati po dejanskih stroških.  
    Sprememba tipa obdavčitve se lahko opravi enkrat letno, ob oddaji bilanc. Četudi je bilanca že oddana, lahko najdemo do 29.3.2024 rešitev. Če samozaposleni oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu dobičku v tekočem letu, lahko pod določenimi pogoji za največ 20% zniža prispevke.

    Svetovanje vam lahko opravita Vesna (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.)  in Aljaž (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.), za termin pa se dogovorite preko elektronske pošte.

    NE SPREGLEJTE : Mladi starši, ki koristite 4 ure starševstva, ne spreglejte.  Problem, ki ga v praksi država ni ugodno razrešila in nič ne kaže da bo v letu 2024 je : Normiranci - "4 urniki in popoldanci" --> leta 2023 boste plačali višji davek!  Še samo nekaj dni imajo časa tisti t.i. normiranci, ki koristijo skrajšan delovni čas ali pa so »popoldanci«, da si z zaposlitvijo ali samozaposlitvijo zmanjšajo obdavčitev za leto 2024.

    ZANIMIVOST : Če se nameravate letos samozaposliti oz. ste že samozaposleni in želite koristiti normirano obdavčitev, potem bodite pozorni na ta podatek! Če želite koristiti ugodnejšo obdavčitev, morate samozaposlitev opraviti do konec marca, saj velja, da mora s.p. biti samozaposlen oz. imeti zaposleno osebo za polni delovni čas neprekinjeno vsaj 9 mesecev v tekočem letu, da lahko koristi ugodnejšo obdavčitev do 50.000 EUR prometa. 

    Koristne povezave na temo normiranstva:
    --> ABC za normirance oz. normirane stroške
    --> ODPIRANJE S. P. – Popoldanski, normirani ali navadni ?
    --> Normirani s.p. ali dejanska obdavčitev?
    --> Seštevanje prihodkov v povezavi s pragom izstopa (normiranci)
    --> Kako vpliva delna oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost na davčno in zavarovalno osnovo normiranega s.p.?
    --> Absolutna omejitev normiranih odhodkov pri samostojnem podjetniku normirancu
    --> Obvestilo o možnosti pridobitve bonitetne ocene tudi za podjetnike - normirance
    --> Na kaj je potrebno paziti, če poslujete kot normiranec ?
    --> Normirani s.p. ali dejanska obdavčitev?
    --> Seštevanje prihodkov v povezavi s pragom izstopa (normiranci)