Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za vojne veterane po 1.1.2024

    Vsakemu vojnemu veteranu pripada pravica do brezplačnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja (ob upoštevanju potrjenega statusa vojnega veterana) ko enkrat dopolni 50 let ali pa v primeru izgube delovne nezmožnosti (za to potrebujete potrdilo ZPIZ-a) in istočasne upravičenosti do veteranskega dodatka. 

    Vsi vojni veterani s potrjenim statusom in starejši od 50 let, imajo od 01.01.2021 brezplačno dodatno zdravstveno zavarovanje.

    S 1. januarjem se tako ukinja dodatno zdravstveno zavarovanje in uvaja nov obvezni zdravstveni prispevek. Pravica do prispevka ostaja nespremenjena in ostaja vsem vojnim veteranom, ki že imajo izdane odločbe.

    Na ZZZS in FURS so potrdili, da je še nekaj nejasnosti glede razumevanja zakonskih določb zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za zavarovance, ki imajo pravico do plačila obveznega zdravstvenega prispevka na podlagi »vojnih« zakonov bi pa naj bilo kmalu vse bolj jasno.

    Zaenkrat predlagamo, da upravičenci svojega delodajalca obvestijo o oprostitvi plačila dajatve na osnovi izdane odločbe upravne enote o plačilu dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Ker delodajalci potrebujejo listino in ne ustno informacijo je to najbolj zanesljiva in najhitrejša  rešitev.

    Poudariti je potrebno, da status vojnega veterana ni dovolj, potrebna je odločba o priznani pravici do plačila PZZ s strani državnega proračuna, ki jo je izdala pristojna Upravna enota.

    Vir: E-uprava, ZVVS