Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    KAJ VSE S SEBOJ PRINAŠA SAMOZAPOSLITEV? Prednosti in slabosti samozaposlitve.  

    Samozaposlitev je v zadnjih časih vse bolj aktualna, številke samozaposlenih pa se iz leta v leto višajo. Glede na zadnje podatke Statističnega urada Republike Slovenije je v Sloveniji samozaposlenih približno 98.000 oseb, kar predstavlja nekaj več kot 10% vseh delovno aktivnih Slovencev.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC izbire računovodstva za prihodnost
    --> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.

    Samozaposlitev je posebna oblika zaposlitve, kjer se posameznik odloči za ustanovitev podjetja ter namesto za delodajalca, dela zase. Samozaposleni preko izvajanja dejavnosti največkrat uresničujejo svoje želje in zamisli, kar predstavlja vir njihovega dohodka. Če se o primernosti samozaposlitve odločate tudi sami, vam svetujemo, da najprej pretehtate vse prednosti in slabosti, ki jih s seboj prinaša takšna vrsta zaposlitve. Nekaj smo jih za vas izbrskali mi.


    Kot podjetnik ste lahko deležni kar nekaj privilegijev, prednosti podjetništva so v glavnem:

    Svoboda in neodvisnost od nadrejenega
    Z drugimi besedami »biti sam svoj šef«. To pomeni, da lahko povsem samostojno odločate o tem, kdaj boste delali in koliko boste delali, ste fleksibilnejši. Samostojno si določite delo, delavnik, kot tudi dopust. Ne samo da neodvisno razpolagate z urnikom, ampak sami izbirate tudi naročnike. Niste omejeni zgolj na enega, lahko sodelujete z več naročniki, s katerimi enostavno sklenete razmerje oziroma ga prekinete.
    Samouresničevanje
    Končno lahko uresničite lastne zamisli in poslovne ideje ter se popolnoma posvetite njihovi realizaciji.
    Nadzor nad dohodkom
    V primeru samozaposlitve, sami krojite svojo usodo. Plača je odvisna po eni strani od tega koliko delate, po drugi strani pa od vašega znanja in izkušenj, na podlagi česar ste lahko konkurenčnejši. Bolj kot se posvečate delu in se zanj potrudite, praviloma višja bo vaša plača. Ker se o poslu dogovarjate samostojno, se lahko odločate tudi za dobičkonosnejše projekte. Sami ste v celoti zaslužni in odgovorni za vaše poslovne rezultate.
    Poslovni stroški in nižja davčna osnova
    Kot podjetnik imate možnost uveljavljanja nekaterih tekočih in drugih stroškov, ki se upoštevajo pri izračunu davka na dohodek in nižajo njegovo osnovo. Primer takšnih stroškov so najemnine poslovnih prostorov, računi za telefonijo in internet, stroški ogrevanja, stroški za nakup računalniške in pisarniške opreme, potni stroški ipd. Omenjeno je seveda odvisno od izbranega načina ugotavljanja dohodka.


    Kljub temu, da samozaposlitev prinaša kar nekaj koristi, se lahko kot podjetniki soočate tudi s šibkimi točkami te vrste zaposlitve. Kot slabosti se v glavnem navaja:

    Odgovornost
    Ustanovitev lastnega podjetja lahko prinese številne skrbi in hkrati tudi večjo odgovornost. Sami ste odgovorni za to, kaj boste delali in koliko boste delali, kar zahteva precejšno mero samoorganizacije. Sami si morate poiskati delo, kar zna biti včasih tudi težavno, sploh na začetku kariere. Če dela ne najdete, lahko konec meseca trpi tudi vaš dohodek. Odgovorni ste za odločitve znotraj podjetja, pri čemer lahko napačna odločitev usodno vpliva na njegovo preživetje. V kolikor ustanavljate »s.p.« je potrebno biti pri vodenju podjetja posebej pazljiv, saj takrat za njegovo poslovanje odgovarjate z vsem svojim premoženjem.
    Neredni dohodki
    Redni mesečni dohodki niso vselej zagotovljeni, saj lahko plačila strank, kljub vnaprej sklenjenimi pogodbami, nihajo iz meseca v mesec, nekatere stranke pa lahko posel celo prekinejo. Prav tako lahko pride do slabe plačilne discipline strank, kjer morate nastalo izgubo kriti sami. Kljub temu, morate konec mesca zaslužit dovolj za poplačilo prispevkov in »izplačilo« vaše neto plače.
    Kritje stroškov
    Podjetniki morajo samostojno poskrbeti za kritje stroškov kot so prevoz, strošek službene poti ipd. Za podjetnika prav tako niso samoumevni dodatki, kot je na primer dodatek za nedeljsko delo, regres ipd. Podjetnik mora poskrbeti še za plačilo prispevkov, ki jih je dolžan redno plačevati vsak mesec, kljub morebitnem izpadu prihodka. Prav tako mu nihče ni primoran plačati bolniške ali dopusta, za te stvari mora poskrbeti sam. Konec poslovnega leta so podjetniki zadolženi tudi za plačilo davka od dohodka (»dobička«).
    Birokracija
    Z odprtjem svojega podjetja se je potrebno ukvarjati z vrsto dokumentacije ter vodenjem knjigovodstva, kar lahko vzame veliko časa in povzroči kar nekaj skrbi. Da vam to nalogo olajšamo, smo tu mi.


    Torej samozaposlitev, da ali ne? S sabo ta po eni strani prinaša svobodo in neodvisnost ter po drugi mnogo izzivov. Odločitev za podjetniško pot vsekakor ni enostavna in je prepuščena posamezniku, vendar če o tem razmišljate, predhodno temeljito pretehtajte vsa dejstva in ne sprejemajte nepremišljenih odločitev. Kljub temu, naj vas negativna plat podjetništva ne odvrne od misli o samostojni poti, saj je pomembneje, da svoje delo opravljate z veseljem in ne zgolj ali zaradi denarja.

    AKTUALNO

    Koristne povezave na temo normiranstva:
    --> ABC za normirance oz. normirane stroške
    --> ODPIRANJE S. P. – Popoldanski, normirani ali navadni ?
    --> Normirani s.p. ali dejanska obdavčitev?
    --> Seštevanje prihodkov v povezavi s pragom izstopa (normiranci)
    --> Kako vpliva delna oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost na davčno in zavarovalno osnovo normiranega s.p.?
    --> Absolutna omejitev normiranih odhodkov pri samostojnem podjetniku normirancu
    --> Obvestilo o možnosti pridobitve bonitetne ocene tudi za podjetnike - normirance
    --> Na kaj je potrebno paziti, če poslujete kot normiranec ?
    --> Normiranci - Krajši delovni čas zaradi starševstva (po novem)

    AVTOR : Anja Jehart
    VIR: Statistični urad Republike Slovenije (2022). Rekordno število samozaposlenih oseb. Pridobljeno iz https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10564