Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Normiranci - Krajši delovni čas zaradi starševstva (po novem)

    Danes smo sodelujoče v pripravi zakonodaje na področju samozposlenih normirancev pisno opozorili na pereč problem o katerem lahko preberete spodaj!

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC izbire računovodstva za prihodnost
    --> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.

     | FB Pristar računovodski servis | Instagram Pristar | FB Pristar Koroška |

    Do sedaj je davčni organ različno tretiral kakšen status imajo mladi starši, ki koristijo »Krajši delovni čas zaradi starševstva« za njihov status t.i. samozaposlenega - normiranca. Obstajajo sodbe po katerih je sodišče tudi v takšnem primeru priznalo status polno zaposlene osebe, obstajajo pa primeri, ko FURS tega ni priznal in so morali v takšnih primerih nad 50.000 EUR prihodkov plačati višjo obdavčitev.

    Verjetno je bilo teh primerov manj, kot pa bi jih lahko nastalo v primeru nove zakonodaje, ki bi naj v primeru, da oseba nima (samo)zaposlene osebe za polni delovni čas vsaj devet mesecev priznala le 40% stroškov, kar pa bi lahko na hitro precej poslabšalo status mladih staršev oz. jih prisililo, da se (samo) zaposlijo za polni delovni čas in izpustijo priložnost, ki jim jo ponuja zakonodaja na področju družinskih ugodnosti.

    Torej opozoriti je potrebno, da se jasno definira možnost, da velja kot polno zaposlena oseba tudi oseba, ki koristi krajši delovni čas zaradi starševstva.

    VEČ --> Kaj čaka normirance v letu 2023 _ ver : 26.9.2022

    Na tem področju se je dogajalo:
    Samostojni podjetnik normiranec, je v takšnem primeru zavarovan za polni delovni čas in sicer po dveh podlagah. Na podlagi 005 in na podlagi 072 in po mnenju sodišča izpolnjuje pogoje za obdavčitev po normiranih odhodkih.
    FURS pa je aprila 2016 je v svojih internih navodilih zavzelo stališče, da tak podjetnik ni zavarovan za polni delovni čas.
    Obstaja tudi sodba Upravnega sodišča UPRS / U 1784/2016, ki pravi, da na podlagi zakonodaje izhaja, da je tak zavarovanec zavarovan za polni delovni čas, le da si polovico prispevkov plača sam, drugo polovico mu plača država.