Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Odsotnost z dela zaradi zagotavljanja varstva otroka zaradi stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

    Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo podrobnejša pojasnila glede odsotnosti z dela zaradi zagotavljanja varstva otroka v času stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC izbire računovodstva za prihodnost
    --> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.
    --> Zahtevaj ponudbo

    Vprašajte preko VIBER klepetalnika

    V morebitni situaciji, če se bodo zaradi stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zaprli vrtci in šole in bo ta dan onemogočeno varstvo otrok, kar lahko povzroči nemožnost opravljanja dela delavcev zaradi varstva otroka, se odsotnost z dela enemu od staršev lahko opraviči zaradi višje sile. Vsekakor pa je v vsaki posamični konkretni situaciji treba presojati prisotnost vseh elementov višje sile. Pri presoji le-teh pa je v okviru elementa neizogibnosti in neodvrnljivosti dogodka treba med drugim presoditi in upoštevati ali gre za otroka do vključno 5. razreda osnovne šole, ki potrebuje varstvo, možnost zagotovitve varstva s strani drugega starša ali na drug ustrezen način, možnost drugačne razporeditve delovnega časa delavca itn.

    V kolikor bo kljub stavki v vrtcu oz. v šoli za otroka še vedno organizirano nujno varstvo, potem praviloma pri delavcu ne more biti podana višja sila, saj morajo biti pri višji sili v konkretnem primeru izpolnjeni vsi elementi, ki so opredeljeni v obligacijskih razmerjih, vključno z elementom neizogibnosti in neodvrnljivosti dogodka. V kolikor je torej storitev varstva za otroka omogočena, potem višja sila ne more biti podana in se mora starš, ki ne želi koristiti (nujnega) varstva in želi sam varovati otroka, z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi odsotnosti z dela.

    Vprašanja in odgovori

    Ali je delavec lahko odsoten z dela zaradi varstva otroka v času stavke v vzgoji in izobraževanju, če za otroka ne bo organiziranega nujnega varstva?

    Da. V izjemnih primerih je odsotnost delavca z dela lahko upravičena zaradi višje sile in v kolikor v času stavke v vzgoji in izobraževanju ne bo organiziranega nobenega varstva za otroka, potem se odsotnost enega od staršev, ki bo v tem času zagotavljal varstvo, lahko presoja v okviru instituta višje sile.
    Vsekakor pa je v vsaki posamični konkretni situaciji treba presojati prisotnost vseh elementov višje sile.  Pri presoji le-teh pa je v okviru elementa neizogibnosti in neodvrnljivosti dogodka treba med drugim presoditi in upoštevati ali gre za otroka do vključno 5. razreda osnovne šole, ki potrebuje varstvo, možnost zagotovitve varstva s strani drugega starša ali na drug ustrezen način, možnost drugačne razporeditve delovnega časa delavca itn.

    Ali so starši upravičeni do nadomestila za čas, ko zaradi višje sile doma varujejo otroke?
    Da. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je delavec, ki zaradi višje sile ne more opravljati dela, upravičen do polovice plačila, do katerega bi bil sicer upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače. Ključno je, da so v času delavčeve odsotnosti z dela podane okoliščine, ki utemeljujejo pravni standard višje sile, o prisotnosti le-teh pa je delavec dolžan delodajalca ustrezno seznaniti.

    Ali država delodajalcu povrne ta sredstva?
    Ne. Breme izplačila nadomestila plače ostane na delodajalcu.

    Ali je delavec lahko odsoten z dela zaradi višje sile zaradi zagotavljanja varstva, če je v vrtcu oz. v šoli zagotovljeno nujno varstvo oz. varstvo za nujne primere, ko starši nimajo ustreznega varstva?
    Ne. V kolikor je v vrtcu oz. v šoli za otroka zagotovljeno varstvo, tudi če v drugačni obliki kot sicer (tj. nujno varstvo), potem višja sila pri delavcu ne bo podana, saj ta dogodek (zagotavljanje varstva otroka) ni neizogiben in neodvrnljiv.

    Ali morda delavec delodajalca v naprej obvestiti, da bo zaradi varstva otroka odsoten?
    Da. Delavec mora v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi zagotavljanja varstva čim prej od nastanka tega razloga o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca.

    Ali je delavec lahko odsoten zaradi višje sile zaradi varstva otroka le del delovnega dneva (nekaj delovnih ur)?
    Da, delavec je iz tega razloga lahko odsoten le del delovnega časa (npr. 4 ure dela, 4 ure je odsoten ali 6 ur dela, 2 uri je odsoten). Tako kot v primeru celodnevne odsotnosti delavca je tudi v primeru delne odsotnosti iz razloga višje sile ključno, da so v času delavčeve odsotnosti z dela podane okoliščine, ki utemeljujejo pravni standard višje sile, o prisotnosti le-teh pa je delavec dolžan delodajalca ustrezno seznaniti.
    Ker gre pri višji sili za dogodek, ki nastane zunaj vpliva delavca in delodajalca ter mora delodajalec sprejeti, da delavec dela ne more opravljati iz razloga višje sile, delavčeva odsotnost pa vpliva na organizacijo delovnega procesa, poudarjamo na primernost, da se tam, kjer je to možno, delodajalec in delavec dogovorita o prilagoditvi organizacije delovnega časa.
    Obenem v okviru vprašanja odsotnosti z dela zaradi višje sile poudarjamo, da se v konkretnih situacijah, kjer je možna izmenjava odsotnosti obeh staršev, tudi v primeru potrebe po delni dnevni odsotnosti (nekaj ur vsakega od staršev) o takšni odsotnosti delavec dogovori z delodajalcem, upoštevaje možnosti delavca in tudi potrebe delodajalca, oziroma upoštevaje možnost prilagoditve organizacije delovnega časa.


    VIR: Gov.si, marec 2022