Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    SUBVENCIJE ZA SAMOZAPOSLITEV

    Sredi maja bodo na zavodu za zaposlovanje brezposelnim, ki se želijo ukvarjati s podjetništvom, spet na voljo subvencije za samozaposlitev. Denarja je manj kot lani, poleg tega so približno polovico predvidene kvote že izčrpali tisti, ki so se v program vključili že pred meseci, pa so subvencijo dobili letos.

    Samo februarja so 4.500 evrov subvencije za samozaposlitev izplačali 1.032 brezposelnim, letos do marca že 1.308. Če vemo, da bo za letos na voljo okoli 12 milijonov evrov, s čimer bi lahko subvencionirali samozaposlitev nekaj manj kot 2.700 novih podjetnikov, je jasno, da bo denar letos pošel še hitreje kot lani, ko ga je zmanjkalo v začetku oktobra.

    Želite pomoč pri samozaposlitvi? - Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

    Vsak deveti brezposelni do zaposlitve s subvencijo

    Lani je subvencijo za samozaposlitev prejelo 4.330 brezposelnih, za kar je zavod odštel 19,5 milijona evrov. Lani se je iz evidence brezposelnih zaradi zaposlitve ali samozaposlitve odjavilo 48.553 ljudi. Od tega se jih je samozaposlilo 5.855 oziroma 12 odstotkov vseh zaposlitev, slabe tri četrtine od tega (4.330) pa jih je za samozaposlitev dobilo subvencijo. Ali drugače, vsak deveti lani zaposleni iz vrst brezposelnih je prišel do (samo)zaposlitve s subvencijo, pri čemer niti niso upoštevane subvencije, do katerih so upravičeni delodajalci.

    Pogoj je enoletna samozaposlitev

    Po novem so na zavodu omilili pogoj za pridobitev subvencije na leto dni samozaposlitve (doslej dve leti). To pa zato, pravijo, ker se je v času krize precej povečalo tudi tveganje za ohranitev samozaposlitve. Če pa bo samozaposlitve konec prej kot v letu dni, bo moral prejemnik sorazmerni del subvencije vrniti. Na zavodu poudarjajo, da je doslej samozaposlitev dve leti ohranilo okoli 70 odstotkov prejemnikov subvencij. Spomnimo še, da je pred nedavnim davčna uprava manjšemu delu prejemnikov subvencije zaračunala akontacijo dohodnine, čeprav so jim na zavodu prej zagotavljali, da subvencije niso obdavčene.

    Svetovalec bo preveril podjetniško idejo

    Med letošnjimi novostmi je tudi ta, da bodo morali prihodnji podjetniki najprej opraviti svetovalni intervju z zunanjim podjetniškim svetovalcem, ki bo preveril podjetniško idejo kandidata in dal mnenje o možnosti, da se poslovna ideja in samozaposlitev uresničita. Tako kot doslej pa se bo moral kandidat vključiti še v delavnico priprave na samozaposlitev, ki bo trajala tri dni (doslej dva dni) in vsebuje osnove podjetništva, financiranja podjetja, trženja in predstavitve podjetja.

     Vir in informacije: Finance, 4.5.2010, www.finance.si, Avtor: Andreja Rednak