Vrste odpovedi delovnega razmerja

Ali sami poznate katere odpovedi delovnega razmerja obstajajo ?

•Odpoved iz krivdnih razlogov: ko gre za kršenje pogodbene obveznosti ali druge obveznosti iz delovnega razmerja – lahko traja tudi več mesecev, saj je treba delavca prej pisno opozoriti na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi, če bo spet kršil pogodbene in druge obveznosti v letu dni (oziroma največ dveh letih) od prejema pisnega opozorila.

•Odpoved iz poslovnih razlogov: razlogi so na strani delodajalca, mednje se prištevajo denimo ekonomski, organizacijski, tehnološki, strukturni in podobni razlogi. Zelo pomembno je, da dokažete obstoj in dejansko utemeljenost poslovnega razloga. Sodna praksa je pokazala, da so med utemeljenimi poslovnimi razlogi denimo reorganizacija, opustitev posameznega delovnega mesta ali denimo zmanjšanje števila zaposlenih na določenem delovnem mestu, prenos del in nalog na druge zaposlene, racionalizacija dela in podobno. A sodišča v sodnih postopkih preverjajo, ali gre za dejansko ali zgolj navidezno reorganizacijo, ki je vzrok za odpuščanje, zato poslovni razlog ne more biti fiktiven ali prikrivati nekega drugega razloga.

•Odpoved iz razloga nesposobnosti: če delavec ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov, ker dela ne opravlja pravočasno, strokovno, kakovostno in podobno. Podjetje mora dokazati, da delavec v opazovanem obdobju ni dosegel pričakovanih rezultatov zaradi subjektivnih okoliščin, nezakrivljeno (torej ni bilo naklepa ali malomarnosti) – ugotavljanje nesposobnosti delavca je dolgotrajen postopek, izkupiček pa slab, saj gre večina tako odpuščenih delavcev na sodišče, kjer pa sodniki pogosto sledijo načelu, da je delavec šibkejša stran.

•Odpoved zaradi nezmožnosti za opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe zaradi invalidnosti.

•Odpoved zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela.

•Izredna odpoved: odpovednega roka sicer ni, a ta oblika odpovedi je najhujša sankcija in je možna samo ob najhujših, vnaprej predpisanih primerih kršitev obveznosti iz delovnega razmerja na strani delavca.


Natisni   E-naslov