Pomembni februarski datumi za fizične osebe?

- Olajšave za vzdrževane družinske člane (VDČ)
Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem
Napoved obresti na denarne depozite v Sloveniji in EU
Napoved kapitalskih dobičkov
Zahtevek za znižanje davčne osnove od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja zaradi uveljavljanja dejanskih stroškov
Vloga za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in gozdarsko dejavnost

Tisti, ki imate vzdrževane družinske člane (VDČ), lahko vlogo za dohodninsko olajšavo vložite do ponedeljka, 5. februarja (oziroma do 20. februarja, če boste olajšavo uveljavljali elektronsko, za to ne porebujete digitalnega potrdila).. Vlogo vložite zavezanci, ki med letom niste uveljavljali olajšave, in tisti, ki ste jo, pa želite podatke spremeniti.

-       Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem; rok poteče 28. februarja. Napoved oddate tisti, ki ste služili z najemninami. Če ste oddajali stanovanje (poudarimo, ne gre za oddajanje turistom prek denimo Bookinga ali Airbnbja, temveč stalnim najemnikom), potem je vaš davek 25-odstoten glede na prihodke, zmanjšane za 10-odstotne normativne odhodke ali dejanske stroške (denimo za okna, ne za fotelj).

-       Napoved obresti na denarne depozite v Sloveniji in EU; rok poteče 28. februarja. Napoved oddate tisti, ki ste dobili obresti nad tisoč evri, davek je dokončen (tako kot pri najemninah), 25-odstoten. To pomeni, da se zaslužki ne vštevajo v siceršnjo sintetično dohodninsko napoved. Če ste obresti dobili kje drugje, morate napovedati vse. In plačati 25-odstotni davek. Torej, če obresti ne dobivate v EU, ampak denimo v Srbiji, ZDA, Švici ali pač kjerkoli drugje, je treba oddati napoved. Za obresti na denarne depozite, ki niso dosežene pri banki ali hranilnici, ustanovljeni v EU, ne velja oprostitev plačila dohodnine do višine tisoč evrov, kar pomeni, da se dohodnina po stopnji 25 odstotkov plača od celotnega zneska doseženih obresti. Če ste del davka plačali že v tujini, se pri odmeri dohodnine to upošteva. V kolikšni višini pa se v tujini plačani davek prizna pri odmeri v Sloveniji, je odvisno od tega, ali ima Slovenija z državo vira sklenjeno konvencijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka in premoženja, ter stopnje davka, po kateri se lahko obresti obdavčijo v državi vira, oziroma od tega, ali konvencija med državo vira in Slovenijo ni sklenjena.

-       Napoved kapitalskih dobičkov; rok poteče 28. februarja. In nikar ne pozabite: tudi če imate izgubo, oddajte napoved. Davčna stopnja je 25-odstotna za prvih pet let imetništva vrednostnih papirjev. Če jih imate dlje, je stopnja 15-odstotna in se znižuje vsakih pet let za pet odstotnih točk. Torej, če imate papirje v svoji lasti 20 let, je stopnja nična. Pri tem velja izjema – če je oseba lastnik delnic več kot 20 let, je oproščena in ji ni treba oddati napovedi.

-       Zahtevek za znižanje davčne osnove od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja zaradi uveljavljanja dejanskih stroškov(gre denimo za stroške prevoza in prenočitev, ki jih lahko uveljavljate in se vam upoštevajo pri izračunu dohodnine); rok poteče 5. februarja.

-       Vloga za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in gozdarsko dejavnost; rok poteče 5. februarja.

VIR: Finance.si, 2.2.2018, Tanja Smrekar


Natisni   E-naslov