Poostrena kontrola prihodkov iz oddaje v turistični najem

FURS je pridobil podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem.

Ste napovedali vse dohodke, ki ste jih dosegli v preteklih letih? Če jih še niste, storite to čim prej, najpozneje do 31. 1. 2018.

FURS bo v začetku leta 2018 izvajala poostrene aktivnosti nadzora pri fizičnih osebah, fizičnih osebah z dejavnostjo in pri pravnih osebah, ki so dosegale dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični najem (tudi preko spletnih portalov Booking, Airbnb, itd).
FURS je namreč pridobil podatke  o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem, zato predlagamo, da ponovno preverite, ali ste napovedali vse dohodke, dosežene z oddajanjem v turistični najem.
Še vedno imate čas do 31. 1. 2018, da to storite z uporabo instituta samoprijave in se na ta način izognete plačilu globe.

Še enkrat velja opozoriti, da lahko posameznik oddaja in oglašuje oddajanje prostih kapacitet v turistične namene (npr. preko Airbnb ali Booking) le, če ima to dejavnost ustrezno registrirano. Fizična oseba, ki oglašuje ali oddaja nepremičnine v turistični najem in ni vpisana ali nima  priglašenega dela, opravlja delo na črno.  Fizične osebe, ki imajo namen turistom oddati v najem sobo se morajo registrirati kot registrirani sobodajalci ali samostojni podjetniki.

Zavezanci, ki boste izpolnili zakonsko predpisane obveznosti v zvezi z oddajanjem nepremičnin v turistični najem in boste predložili obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti na podlagi samoprijave do 31. 1. 2018, se boste izognili postopku o prekršku in globi po davčnih predpisih. V tem primeru boste plačali le še 3 % obresti od premalo plačanega oziroma neplačanega davka. To velja tudi za obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

V kolikor pa zavezanci svojih davčnih obveznosti v zvezi z oddajanjem nepremičnin v turistični najem ne boste izpolnili oziroma boste nadaljevali z oddajo v najem nezakonito, bo zoper vas FURS uvedel postopek o prekršku, v zvezi s katerim vam bo lahko izrečena globa od 400 do 30.000 eurov.

V okviru poostrenih nadzorov bo pozornost namenjena tako ustrezni registraciji ponudnikov storitev, kot tudi izpolnjevanju davčnih obveznosti.


IZPOSTAVLJENI ČLANKI:
--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

VIR: FURS


Natisni   E-naslov