Poskrbite za varnost vaših podatkov --> |DANES|

Tale članek smo napisali zato, da vas še enkrat opozorimo na to, kako pomembna je elektronska varnost, varnost vaših dokumentov in podatkov (tudi osebnih), ki jih imate vede ali včasih tudi nevede shranjene na svojem računalniku.

Verjetno se vsi spomnimo poročil o napadu, množičnem napadu računalniškega virusa,  ki je 12. maja ohromil več kot 230 tisoč računalnikov v najmanj 150 državah po svetu, pri nas na primer v novomeškem Revozu.

Od takrat se množični udari na nezaščitene oz. slabo zaščitene računalnike ponavljajo v večjem ali manjšem obsegu.
Načini delovanja in udarov so različni, motiv pa je podoben pri vseh : »Plačaj ali izgubiš podatke«. Virus podatke zaklene, do njih pa ni mogoče priti brez plačila odkupnine.

Verjetno si nas večina misli : »Saj meni se pa ne more zgoditi«, podobno kot pa nekdo razmišlja o potrebi po zavarovanju, tretji pa o potrebi po kvalitetnem računovodskem servisu

Danes smo s pomočjo partnerskega podjetja lahko spremljali posledice takšnega napada. Virus je v nedeljo zvečer izkoristil možnost vdora zaradi odprtega porta pri povezavi na oddaljene računalnike, v ponedeljek zjutraj pa so bili vsi podatki že zaklenjeni in zraven obvestilo o nezmožnosti uporabe in ponudba za odkupnino v vrednosti 5.000 EUR (preračunano v Bitcoine).

Samo v razmislek
: Kaj bi storili … če morate jutri oddati najpomembnejšo ponudbo v vašem poslovnem letu, ali če morate oddati magistrsko nalogo, dobiti plačilo, ki nato izgine … Marsikdo v takšni situaciji podobne zneske plača, ker druge možnosti enostavno nima.

Idealne varnosti verjetno ni, svetujemo pa, da vsaj najpomembnejše podatke arhivirate, vaše računalnike pa zaščitite z licenčno programsko opremo in ustreznimi antivirusnimi programi.

Predlagamo, da preverite pri svojem računalniškem servisu ali pa se napotite na ATK d.o.o. - 070 833 292.



 

 


Natisni   E-naslov