NE POZABITE : Ugodnejša 13. plača v letu 2017

Vse bližje je čas v letu, ko se podjetja oz. vodilni odločajo o izplačilih nagrad ob koncu leta. Lanskega mesece decembra smo vas opozorili na precej ugodnejšo možnost izplačila nagrade zaposlenim, t.i. božičnice, ki je po novem lahko tudi do 50% višja v neto izplačilu.



Več: Trinjasta plača oz. božičnica po novem

Božičnica, trinajsta plača oziroma nagrada je letos obdavčena po načelu enotne davčne stopnje, če podjetje pravočasno uredi ustrezne interne akte, s katerimi morajo biti delavci seznanjeni.  Predlagamo, da v aktih navedete, da je višina nagrade odvisna od sklepa vodstva, naj bo razvidno, da ne gre za avtomatično nagrado.

POZOR: Nekateri ste to novost izplačila nagrade izkoristili že v letošnjem januarju, zato pazite na osnovno pravila, da je takšno izplačilo možno le enkrat v koledarskem letu.

Izplačilo ugodne nagrade je lahko največ v vrednosti 70% zadnje znane povprečne bruto plače v državi (za leto 2016 je bila ta 1.109 EUR bruto, kar pomeni 864 evrov neto) za vse prejemnike, tako za tiste z najvišjimi, kot najnižjimi plačami.  Ob višjih izplačili je potrebno obračunati tudi dohodnino.

Ni nujno, da vsem delavcem izplačate enako nagrado (kot je to pravilo pri regresu), ampak svoja izplačila uredite skladno z internimi akti in pogodbami. 


 


Natisni   E-naslov