Po novem lažje do subvencij nižjih vrednosti

Podjetjem, ki se bodo prijavljala za manjše subvencije, ne bo treba oddati več gore papirja, po novem bo namreč lahko postopek precej enostavnejši

Premik k zmanjšanju birokracije se je zgodil na področju dodeljevanja subvencij. Poslanci so potrdili spremembe zakona o podpornem okolju za podjetništvo, ki med drugim prinaša manj zapleten postopek prijave na razpise, ki podjetjem omogočajo spodbude nižjih vrednosti. Uvaja se namreč možnost javnega poziva. Novost začne veljati 15 dni po objavi v uradnem listu.

Zakaj sprememba?
Podjetniške spodbude so v prvi vrsti namenjene krepitvi konkurenčnosti malih in srednjih podjetij, a razpisni pogoji so pogosto tako zahtevni, da se podjetja na razpis niti ne prijavijo. Tako so tudi na gospodarskem ministrstvu, ki je spremembo predlagalo, ugotovili, da so postopki prijav na javne razpise za pridobivanje spodbud za mala in srednja podjetja velikokrat prezahtevni, stroškovno nesorazmerni in neracionalni glede na višino dodeljene spodbude.

Zgornja meja je 10 tisoč evrov
Po novem bodo lahko gospodarsko ministrstvo ali katero drugo ministrstvo, agencija SPIRIT ali pa Slovenski podjetniški sklad in (SPS) uporabili javni poziv za dodelitev spodbud, ki ne bodo presegale 10 tisoč evrov. Prek javnega poziva bo v takih primerih mogoče dodeljevati tako subvencije kot finančne instrumente, denimo posojila.

Kaj bo drugače
Poenostavljen postopek pomeni, da bo bolj enostavna prijava, saj ne bo potrebno toliko dokazil o izpolnjevanju zahtevanih meril, hitrejši bo tudi postopek izbire, saj vloge ne bodo šle skozi proces ocenjevanja, torej koliko prijavitelj izpolnjuje zahtevane kriterije, ampak se bo zgolj preverjalo, ali prijavitelj izpolnjuje vse pogoje poziva. Največja razlika je, da se bodo na podlagi poziva spodbude dodeljevale po vrstnem redu prispetja vlog, in sicer dokler denarja ne zmanjka, medtem ko se pri javnem razpisu vloge točkujejo na podlagi vnaprej določenih meril. Pri razpisu spodbudo dobi podjetje, ki mu je uspelo doseči zahtevane točke, pa še to le, če je dovolj denarja za vse, ki so se prijavili in zbrali dovolj točk.

Kaj bo v pozivu
V pozivu bo določeno, kdo so upravičenci, koliko je denarja skupno na voljo, definirani bodo pogoji za dodelitev, koliko lahko največ dobi posamezni prejemnik ter rok za vložitev vlog. Čeprav gre za javni poziv, bo prispele vloge obravnavala komisija.

Večji obseg garancij podjetniškega sklada
Spremenjen zakon daje tudi več manevrskega prostora Slovenskemu podjetniškemu skladu, da bo lahko bolj učinkovito porabil denar, ki ga ima na voljo za podjetja. Sklad je bil namreč do zdaj pri izdajanju poroštev omejen z zakonodajo, je v predlogu zakona ugotavljajo gospodarsko ministrstvo, kar posledično onemogoča izvajanje ukrepov, kot so garancije na bančna posojila, tvegan kapital, semenski kapital. Tako je po novem obseg izdanih in nezapadlih poroštev večji, in sicer se je dovoljen skupni obseg izdanih garancij povečal s trikratnika na petkratnik vrednosti namenskega premoženja sklada in drugih dolgoročnih virov. Praksa iz preteklih obdobij je namreč pokazala, tako MGRT, da je odstotek dejansko unovčenih garancij nizek. Tako je bilo v obdobju od leta 2007 do 2015 v okviru vseh odobrenih garancij do 31. decembra 2015 unovčenih 115 garancij, kar pomeni 16,1 milijona evrov oziroma 3,3 odstotka vseh odobrenih garancij.

PRIPOROČAMO:
--> Brezplačen program za vodenje družinskega proračuna
--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

   

 VIR: Finance.si; Teja Grapulin, 29.5.2017


Natisni   E-naslov