Daruj kri --> plačan in prost dan

Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino na svoji spletni strani opozarja, da je trenutno v Sloveniji velika potreba po darovalcih krvi.

Trenutne zaloge in potrebe, si lahko ogledate : TUKAJ.  

PRIPOROČAMO: ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

  

Uravnavanje zalog krvi je kompleksno, zato je potrebno stalno spremljanje in ukrepanje transfuzijske službe.  Zaloge krvi niso odvisne samo od krvodajalcev in zbrane krvi, ampak tudi od porabe krvi. Ta je nepredvidljiva tako po potrebnih količinah komponent krvi kot po krvnih skupinah. V primerih prilagajanja večjim potrebam po krvi se poleg rednih krvodajalskih akcij organizirajo še dodatne krvodajalske akcije.

Predlagamo, da se povežete z lokalno izpostavo Rdečega križa in preverite, kje in kako lahko kri darujete.

Seznam območnih združenj najdete : TUKAJ.

Seveda pa ne pozabite, da ima delavec pravico do odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri. V tem primeru izplača delodajalec nadomestilo za plačo delavcu v breme zdravstvenega zavarovanja.

Povedano enostavneje to pomeni, da krvodajalcem pripada 1 prost dan, katerega stroške pokriva obvezno zdravstveno zavarovanje. Zato mora delodajalec v ta namen Zavodu za zdravstveno zavarovanje predložiti vaše potrdilo o darovanju krvi in posebno potrdilo, iz katerega je razvidna osnova za nadomestilo plače. Delodajalec obe potrdili predloži Zavodu ob vložitvi refundacijskega zahtevka. 

Priporočamo tudi : Nadomestilo plače za odsotnost že od prvega dne


 


Natisni   E-naslov