Nov sistem obračunavanja omrežnine: Kaj to pomeni za vas?

Z oktobrom 2024 bo v veljavo stopil nov sistem obračunavanja omrežnine za elektriko, ki bo vplival na vsakogar – od gospodinjstev do podjetij. Ker se električna energija uporablja skoraj povsod, bodo spremembe vplivale na vse, ki smo priključeni na električno omrežje. V tem članku bomo na preprost način razložili, kaj se spreminja, zakaj je to pomembno in kaj boste morali vedeti, da boste prihranili pri stroških.

Kaj je omrežnina?
Omrežnina je del računa za elektriko, s katerim plačujemo uporabo električnega omrežja. Elektrika, ki jo uporabljamo doma ali v službi, mora potovati po električnem omrežju od proizvajalca (npr. elektrarne) do našega doma. Omrežnina torej zajema stroške prenosa in vzdrževanja tega omrežja. Na vašem računu za elektriko je omrežnina navadno predstavljala približno tretjino skupnega zneska.

Kaj se spreminja?
Doslej smo omrežnino plačevali glede na velikost glavne varovalke, kar pomeni, da niste imeli prav veliko vpliva na to, koliko boste plačali, ne glede na to, kako ste uporabljali elektriko. Z novim sistemom pa bo to drugače. Zdaj bo vaša omrežnina bolj pošteno razdeljena in odvisna od tega, koliko in kdaj obremenjujete omrežje.

  1. Časovne tarife: Nova ureditev uvaja tri časovne pasove z različnimi cenami omrežnine:

    • Najceneje bo ponoči, med 22. in 6. uro zjutraj.

    • Srednje drago bo v obdobjih manjše obremenitve, to je med 6. in 7. uro zjutraj, 14. in 16. uro ter 20. in 22. uro.

    • Najdražje bo v času največje obremenitve omrežja, in sicer med 7. in 14. uro ter med 16. in 20. uro.

  2. Dogovorjena obračunska moč: Novost je tudi v tem, da boste morali paziti na t. i. "dogovorjeno obračunsko moč". To pomeni, da vam bodo na osnovi preteklih podatkov določili največjo dovoljeno moč, ki jo lahko uporabite brez dodatnih stroškov. Če boste presegli to moč, boste za vsakih 15 minut prekoračitve plačali višjo omrežnino.

  3. Dve sezoni: V letu bodo uvedli tudi dve sezoni – zimsko, ko je omrežnina dražja (november–februar), in poletno, ko bo cenejša (marec–oktober). Pozimi je elektrika dražja, ker jo uporabljamo za ogrevanje, poleti pa je več sončne energije in manjša poraba.

Kako to vpliva na vas?
Za povprečnega uporabnika, kot je gospodinjstvo ali majhno podjetje, bo ta sprememba prinesla manjše stroške omrežnine, če boste pazili na uporabo energije in jo prilagodili cenejšim časom dneva. To pomeni, da je smiselno, da večje naprave, kot so pralni stroji, sušilniki, pečice in toplotne črpalke, uporabljate v času, ko je omrežnina najcenejša – ponoči ali zgodaj zjutraj.

Kaj je treba upoštevati?

  1. Spremljajte porabo: Na vašem računu za elektriko bo prikazano, ali ste prekoračili dogovorjeno obračunsko moč. Tako boste lahko natančno videli, kdaj in koliko energije porabite, kar vam bo pomagalo pri boljšem načrtovanju.

  2. Ne prekoračujte moči: Če imate več naprav, ki porabijo veliko elektrike (na primer toplotno črpalko, električni avto ali bazen), je pomembno, da te naprave ne uporabljate hkrati. Če presežete dogovorjeno moč, boste za to dodatno plačali.

  3. Prehodno obdobje brez kazni: Do leta 2026 bo prehodno obdobje, v katerem ne bo kazni za preseganje moči za manjše porabnike. To pomeni, da imate nekaj časa, da se navadite na nov sistem in prilagodite svoje navade.

Kako lahko prihranite?

  • Uporabljajte elektriko v času, ko je ceneje: Najbolje bo, če večje naprave uporabljate ponoči ali zgodaj zjutraj, ko je omrežnina najcenejša.

  • Izognite se preseganju dogovorjene moči: Na portalu Moj Elektro boste lahko spremljali svojo porabo in pravočasno ukrepali, če bi lahko prekoračili dogovorjeno moč.

  • Spremljajte sezonske cene: Pozimi bo omrežnina dražja, zato je smiselno v tem času bolj paziti na svojo porabo.

Povzetek
Novi sistem obračunavanja omrežnine bo pravičnejši in bo odražal dejansko uporabo omrežja. Večji porabniki bodo plačali več, manjši pa manj. Če boste skrbno spremljali svojo porabo in se prilagodili časovnim tarifam, lahko celo prihranite. Prilagajanje bo za mnoge lažje, kot se zdi, in z nekaj načrtovanja lahko optimizirate svoje stroške za elektriko.


Natisni   E-naslov