Pravica do odmora za dojenje

Mati, ki doji otroka, ki še ni dopolnil 18 mesecev starosti, in dela s polnim delovnim časom, ima pravico do odmora za dojenje med delovnim časom, ki traja najmanj eno uro dnevno. Za čas odmora je mati upravičena do nadomestila, in sicer v višini sorazmernega dela osnove, kot se izračuna za materinski dopust.


Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC izbire računovodstva za prihodnost
--> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.
--> Zahtevaj ponudbo


Vprašajte preko VIBER klepetalnika

Če je mama v času, ko koristi pravico do odmora za dojenje, začasno zadržana od dela iz razlogov, pri katerih se nadomestilo plače izplačuje v breme OZZ (npr. zaradi bolezni, poškodbe, nege…), ima pravico do tega nadomestila v okviru svoje (preostale) delovne obveznosti. Slednje izhaja iz devetega odstavka 137. člena ZDR, ki določa, da je delodajalec delavcu dolžan izplačati nadomestilo plače za tiste dneve in za toliko ur, kolikor znaša delovna obveznost delavca na dan, ko zaradi opravičenih razlogov ne dela. Mama bi torej delala eno ur manj, kot znaša njen polni delovni čas.

Tudi Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih v 41. členu določa, da pravica do nadomestila za istega otroka izključuje prejemanje drugih nadomestil med drugim tudi po predpisih, ki urejajo zdravstveno zavarovanje.

Delodajalec zato lahko v primeru koriščenja odmora za dojenje vloži refundacijski zahtevek le za ure, kolikor znaša delovna obveznost zavarovanke, brez vštevanja ure, za katero ima le-ta pravico do odmora za dojenje. V primeru 8-urnega delovnika bo delodajalec upravičen do refundacije nadomestila v breme OZZ le za 7 ur, za preostalo eno uro pa bo delavki izplačano nadomestilo iz naslova odmora za dojenje (ki ne bremeni sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja).


Natisni   E-naslov