Najemnine in DDV

V skladu z 2. 7. in 8. točko 44. člena ZDDV, je najem oz. prodaja nepremičnin oproščena plačila DDV. Vendar obstajajo izjeme pod pogoji, ki so navedeni v 45. členu ZDDV. In sicer, DDV se lahko obračuna, v kolikor se najemodajalec in najemnik dogovorita glede tega. Seveda, morata biti oba zavezanca za DDV.

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo

POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
--> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
--> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

Do sedaj je bila ureditev takšna, da so pred prvo izstavitvijo računa, morala in najemodajalec in najemnik predložiti vsak svojo izjavo v elektronski obliki na eDavke. Za te namene smo na eDavkih imeli obrazec DDV-Iz.

Po novem, ta izjava ni več potrebna, ampak stranke dokazujejo obstoj predhodnega dogovora in sicer na zahtevo davčnega organa. Izjavo lahko vključite v najemne pogodbe oz. pogodbe o prodaji nepremičnine. Lahko pa so tudi samostojni dokumenti. Vsekakor, dogovor mora biti sklenjen pred prvo izdajo računa.

V skladu z 1. odstavkom 138. člena Pravilnika od DDV, mora račun za najemnino, ali pogodba o prodaji nepremičnine, obvezno vsebovati podatke o nepremičnini, na katero se račun ali pogodba nanašata.

V vsakem primeru bodite pozorni da sta najemnik oz. kupec zavezanca za DDV. V kolikor niso zavezanci za DDV, DDV se ne sme zaračunati.

Zdaj pa še par besed kako ravnati v primeru, ko izstavljamo račun za najem nepremičnine in ne zaračunavamo DDV v skladu z 2. točko 44. člena zakona. Oddajanje nepremičnine v najem pa ni naša edina dejavnost.

Ali v tem primeru smemo odbijati vstopni DDV, glede na to da tukaj za oproščen promet brez pravice odbitka davka?
Lahko, vendar ne v celoti. Potrebno je izračunati procentualni delež prihodkov od najemnine v celotnih prihodkih in za ta procentualni delež zmanjšati znesek odštevalnega davka.
Odbitni delež = Skupen promet kjer ste zaračunali DDV (brez DDV) / Skupen promet kjer ste zaračunali DDV (brez DDV) + najemnine

Obstaja tudi druga možnost. In sicer, da najemodajalec v svojih knjigah ločeno evidentira stroške in vstopni DDV, ki se nanašajo na nepremičnino, ki jo daje v najem. Seveda, v kolikor je to možno.. Pri obračunu DDV tako evidentiran vstopni DDV ne upošteva.

 

Vir: convex.si 

 


Natisni   E-naslov