Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Davčne blagajne: Kdo vas bo kaznoval, če brez dovoljenja podaljšate obratovalni čas

    Če bi gostinec rad podaljšal delovni čas, ker ima napovedano skupino ljudi, je od uradnikov na občini odvisno, ali in kako hitro bo dovoljenje dobil.

    Če se uradnik odloči, da bo upošteval maksimalni 15-dnevni rok za odgovor, lahko gostinec bodisi odslovi goste, česar seveda noče narediti, bodisi krši zakon. Preverili smo, kdo ga lahko kaznuje in kakšne kazni tvega.

    Gostinec opisuje položaj: »Danes se mi napove skupina desetih ljudi, ki bi rada jutri ob 21. uri prišla na večerjo. Odprto imam do 22. ure. Jasno je, da do takrat ne bodo odšli in jih sam tudi ne bom odganjal. To pomeni, da bom račun izdal po uradnem obratovalnem času. Na občini, kjer morajo dati soglasje za izredno podaljšanje obratovalnega časa, pa so mi dejali, da imajo 15-dnevni rok, da mi odgovorijo. Kaj naj naredim, da ne tvegam kazni, hkrati pa opravljam svoj posel?« zanima bralca. Kot dodaja, ni smiselno, da bi na splošno podaljšal delovni čas denimo do 23. ure, saj ima take skupine le občasno, a takrat, ko se napovedo, jim seveda ne želi reči ne.

    Kaj storiti, če se zatakneš v uradniškem kolesju

    Gremo po vrsti. Gostinec, ki želi izredno podaljšati obratovalni čas občasno, kot denimo bralec zgolj za en večer, mora prositi občino za soglasje. Občina ima 15-dnevni rok za odgovor. Če uradniki na občini delujejo po načelu, da se držijo skrajnih rokov, ima gostinec težavo. Odločbe ne bo dobil pravi čas. Redko pa se skupina napove več kot 15 dni prej.
    V gostilnah in restavracijah lahko sicer gostje ostanejo še 60 minut po poteku uradnega obratovalnega časa, naročila za jedi pa lahko gostinec sprejme najpozneje 30 minut pred zaprtjem. Kako pa je z izdajanjem računov?

    Davčno potrjevanje ni težava
    Če izdate in davčno potrdite račun po poteku obratovalnega časa, to ni davčni prekršek, pojasnjujejo na Fursu. Torej vas z vidika davčnih blagajn ne bodo kaznovali. Pomembno je, da račun davčno potrdite. Ob tem pa ne gre pozabiti, da ob davčnem potrjevanju na Furs pošiljate podatek tudi o tem, kdo račun izdaja. Ob vsakem davčnem potrjevanju računa namreč na finančno upravo potuje tudi davčna številka fizične osebe, ki je račun izdala. Podrobneje o tem v članku na povezavi Davčne blagajne: Zakaj žene ne morete kar tako spustiti za blagajno.

    Pazite na nadure
    Če podaljšujete delovni čas, morate biti pozorni na to, koliko ur delajo zaposleni. Nadure se namreč lahko greste le izjemoma. Za nadurno delo, ki ni v skladu z zakonom, tvegate do štiri tisoč evrov kazni. Nadurnega dela se ne sme uvesti, če je delo možno opraviti v polnem delovnem času z ustrezno organizacijo in delitvijo dela, razporeditvijo delovnega časa z uvajanjem novih izmen ali z zaposlitvijo novih delavcev, pravi zakon o delovnih razmerjih.

    Tržni inšpektorat nima rešitve
    Za odgovor, kaj preostane gostincu, če ne dobi pravi čas zelene luči od občine, smo prosili tržni inšpektorat, ki ga vodi Andrejka Grlić. Trž¬ni inšpektorat namreč ugotavlja kršitve obratovalnega časa. Gostinec, ki ne posluje v določenem obratovalnem času, tvega kazen od 1.200 do 40 tisoč evrov. V odgovoru so nam na tržnem inšpektoratu navedli, kateri zakon in pravilnik urejata to področ¬je, ter potrdili, da nadzirajo kršitve obratovalnega časa. Naslovili so nas na posamezno občino ter na gospodarsko ministrstvo.

    Ministrstvo - na občini je odločitev
    Na gospodarskem ministrstvu pojasnjujejo, da zakonodaja pri prošnjah za podaljšanje obratovalnega časa ne predpisuje nobenega roka, edina omejitev je, pravijo, odzivnost občine ob prejeti vlogi. In kako ravnajo na občinah? Različno, pravijo gostinci, s katerimi smo se pogovarjali. Odvisno od uradnika, na katerega naletiš, pa od tega, kako se župan zaveda, da je treba podjetnikom omogočiti, da delajo. Nekateri izdajo soglasje še isti dan. Si pa lahko vzamejo tudi več časa in takrat je gostinec v težavah. Kako to težavo rešiti, če ne želi reči gostu ne? Na tržnem inšpektoratu nam alternative niso ponudili. Prav tako ne na ministrstvu.

    Vir: TEJA GRAPULIN  14.01.2016 Finance 10/2016