Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Želite denarno nadomestilo za neizrabljen dopust? Pozabite!

    S sklenitvijo delovnega razmerja pridobite tudi pravico do dopusta.
    Temu se ne morete odpovedati, razen izjemoma pa ga morate porabiti do 30. junija prihodnje leto. Torej, letos imate še do konca tega meseca čas, da izkoristite lanski dopust, če ga še niste v celoti.
    Vsak delavec, ki ima pogodbo o zaposlitvi (je torej v delovnem razmerju), ima tudi pravico do letnega dopusta s plačilom stoodstotnega nadomestila plače, delodajalec pa mora delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, pojasnjuje odvetnica Katja Novak iz odvetniške pisarne Pečanac in Rakun.

    Koliko letnega dopusta imate?
    Zakon o delovnih razmerjih v 159. členu določa, da dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši od štirih tednov, ne glede na to, ali delate polni ali krajši delovni čas. Minimalno število dni je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu delavca. Oziroma kot pojasnjuje Novakova, če delate denimo pet dni v tednu, vam pripada minimalni letni dopust 20 dni, če delate štiri dni v tednu vam pripada minimalno 16 dni in tako naprej.

    Starejši delavci, invalidi, delavci z najmanj 60-odstotno telesno okvaro, delavci, ki varujejo in negujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, imajo pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta. Za vsakega otroka, mlajšega od 15 let, pa je delavec upravičen do enega dodatnega dneva letnega dopusta.

    Zaposleni s šoloobveznimi otroki imate pravico tudi do izrabe vsaj tedna dni dopusta v času šolskih počitnic, pri čemer delodajalec lahko odreče izrabo dopusta v tem času le, če bi vaša odsotnost resneje ogrozila delovni proces, pravi Ana Marija Pavlovič iz podjetniškega oddelka Date.

    Koliko dopusta si lahko prenesete?
    Za tekoče koledarsko leto je treba dopust porabiti do 30. junija prihodnje leto. Oziroma do letošnjega 30. junija morate porabiti lanski dopust. V tekočem letu morate izrabiti najmanj dva tedna, preostanek pa si lahko prenesete v prihodnje leto. Seveda pa obstajajo izjeme. Zaradi bolezni, poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka si lahko dopust prenesete tudi do 31. decembra, pojasnjuje Novakova. Če teh izjem ni, vam stari dopust po koncu junija pač zapade.
    V praksi se tudi dogaja, da se delavec in delodajalec dogovorita za podaljšanje roka izrabe starega dopusta, vendar le, če se obe strani strinjata. »Delodajalec mora izrabo starega dopusta omogočiti le do 30. junija, pozneje ni več njegova dolžnost, ampak je prepuščeno njegovi volji ali soglasju z delavcem,« še pojasnjuje Novakova.

    Se dopustu lahko odpoveste in dobite zanj denarno nadomestilo?
    Dopustu se ne morete odpovedati, pravi zakon o delovnih razmerjih. Ta izrecno določa, da izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, ni veljavna. »Prav tako ni veljaven sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja,« pojasnjuje Pavlovičeva. Letni dopust morate torej izrabiti in ga ne morete nadomestiti s plačilom.

    Če se je delovno razmerje končalo, potem vam zakon dovoljuje, da se z delodajalcem pisno dogovorite o denarnem nadomestilu, pojasnjuje Novakova in dodaja, da gre tu za primere, ko se denimo z delodajalcem dogovorite za plačilo namesto izrabe dopusta v odpovednem roku. »Če namreč pride do prenehanja delovnega razmerja delavcu po volji in odločitvi delodajalca, pa delodajalec delavcu (kljub njegovi prošnji) do prenehanja delovnega razmerja ne omogoči izrabe celotnega preostalega letnega dopusta, lahko delavec po prenehanju tudi s tožbo pred delovnim sodiščem zahteva plačilo denarnega nadomestila za neizrabljene dneve dopusta,« dodaja Novakova.

    Želite iti na dopust za ves mesec?
    Načeloma lahko vseh 20 dni dopusta izkoristite v enem kosu, pravi Pavlovičeva. Delodajalec tega sicer ni zavezan omogočiti, mora vam le omogočiti izrabo celotnega dopusta do konca koledarskega leta, ne pa tudi izrabe v skupnem trajanju več kot dva tedna, pojasnjuje Novakova. Če torej želite iti za mesec dni na dopust, je to predvsem stvar dogovora med vami in vašim delodajalcem. Pavlovičeva opozarja, da morate pri načrtovanju takega dopusta upoštevati tudi delovni proces pri delodajalcu. »Zato je v vsakem primeru priporočljiv in potreben pravočasen dogovor z delodajalcem,« še dodaja Pavlovičeva.

    Špela Mikuš, 15.06.2015 Finance 115/2015