Davčne blagajne ne bodo več 'zapirale' majhnih društev

Dobra novica: Od jutri nič več računov na gasilskih veselicah!

Gasilcem in drugim malim društvom ni treba več skrbeti, kako urediti stvari z vidika davčnih blagajn - od jutri (4. junija) naprej namreč blagajne sploh ne rabijo več. Po novem namreč društvom in vsem nepridobitnim organizacijam ni treba izdajati računov za prodajanje blaga ali storitev če s tako dejavnostjo zaslužijo največ 5.000 evrov na leto. Vse to velja, če ne prodajajo davčnim zavezancem. Torej, na gasilski veselici ne bo treba izdati računa za pijačo, na izletu društvu, če organizira izlet, ne bo treba izdati računa za prevoz in tako naprej.

 V teh 5.000 evrov niso vštete članarine, te so posebej, saj ne gre ne za prodajo blaga ne storitev. Za te društvom že tako ni bilo treba izdati računa - a tudi tukaj pogojno. Podrobneje o tem smo že pisali v članku ABC davčnih blagajn za društva

Želite sodelovati z nami ? Izrazite zanimanje in pridobite informacije ---> TUKAJ!

Cilj ne sme biti zaslužek
Vse zgoraj navedeno velja za nepridobitne organizacije, torej tudi za društva, in druge davčne zavezance, če nimajo za cilj doseganje dobička, če pa ga dosežejo, ga morajo nameniti nazaj za nadaljnje delovanje, vodijo in upravljajo ga večinoma prostovoljci ter zaračunavajo cene, ki so nižje, kot jih za podobne storitve zaračunavajo davčni zavezanci, ki obračunavajo DDV. Če katerega od teh pogojev ne izpolnjujejo, društvo mora izdajati račune in jih tudi davčno potrjevati. Prav tako je društvo zavezano izdajati račune, če ima več kot 5.000 evrov prihodkov iz prodaje blaga in storitev.

Tudi bazarji brez davčnih blagajn
Finančno ministrstvo je šlo s spremembo nasproti tudi šolskim bazarjem. Tako šolam ob organizaciji bazarjev ne bo več treba prositi za prostovoljne prispevke, če se bodo hotele izogniti davčnim blagajnam, saj jim na bazarjih ne bo treba več izdajati računov. Novost velja za šole oziroma za vse, ki so oproščeni plačila DDV in zbirajo denarna sredstva na dogodkih, ki jih organizirajo za svojo lastno korist.

Ni izjeme pri davčnih blagajnah
S to novostjo je finančno ministrstvo le uslišalo prošnje majhnih društev, ki so opozarjala, da so davčne blagajne zanje breme tako s finančnega kot tudi administrativnega vidika. Na ministrstvu sicer niso naredli izjeme znotraj zakona o davčnih blagajnah - tukaj se na vse pretege izogibajo izjemam. So pa spremenili pravilnik o izvajanju zakona o DDV (pravilnik o dopolnitvah pravilnika o izvajanju zakona o DDV je objavljen v današnjem Uradnem listu) ter majhnim društvom dali še več, kot so prosila - želela so zgolj to, da jim ne bi bilo treba davčno potrjevati računov, zdaj jim računov sploh ni treba izdati.

Nekatera planinska društva imajo še naprej težavo
"Super je, da se je ta najbolj pereč vidik za mala društva rešil, a mi bomo nadaljevali z aktivnostmi, saj ostane težava za društva, ki nimajo internetnega signala," pojasnjuje Goran 
Forbici iz CNVOS - Centra nevladnih organizacij. Še vedno ostaja namreč odprto vprašanje, kaj bodo naredila planinska društva, ki sicer zaslužjo nekaj več kot 5.000 evrov na leto in zato ne bodo izjema, ne morejo pa vzpostaviti internetne povezave. Predstavniki CNVOS, Zveze društev upokojencev, Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez ter Planinske zveza Slovenije so predlagali, da se račune tudi na takšnih območjih izdaja z uporabo elektronske blagajne, napravo pa se potem v roku deset dni fizično odnese na območje, kjer bo blagajna lahko davčno potrdila račune.
V CNVOS pa napovedujejo, da bodo, ko se bo zakon o davčnih blagajnah revidiral, vanj poskusili spraviti svoj prvotni predlog - in sicer, da se iz obveznosti davčnega potrjevanja računov izvzame društva, ki imajo letno manj kot 10.000 evrov prometa. 

Financa.si, 3.6.2016, Teja Graupiln


Natisni   E-naslov