Seznam upravičencev do donacij iz dohodnine v letu 2024

Davčni zavezanci lahko do 1% dohodnine namenijo nevladnim organizacijam in drugim upravičencem

Vlada Republike Slovenije je 20. septembra 2024 objavila seznam upravičencev do donacij v letu 2024. Na podlagi sklepa vlade so na seznamu vse nevladne organizacije, ki so do 31. decembra 2023 pridobile status nevladne organizacije v javnem interesu in so bile do 30. junija 2024 vpisane v evidenco nevladnih organizacij v javnem interesu.

Skupno število upravičencev je letos 6.105, seznam pa je bil objavljen v UL.

Možnost namenitve do 1% dohodnine
Davčni zavezanci, ki so rezidenti Republike Slovenije, imajo možnost, da v skladu z Zakonom o dohodnini del svoje dohodnine namenijo nevladnim organizacijam, političnim strankam, reprezentativnim sindikatom, registriranim cerkvam in drugim verskim skupnostim, šolam, vrtcem ter njihovim skladom. To pomeni, da lahko vsak davčni zavezanec zahteva, da se do enega odstotka njegove odmerjene dohodnine nameni za financiranje teh upravičencev.
Seznam upravičencev do donacij se vsako leto posodobi in objavi do konca septembra. Zavezanci lahko v zahtevi za namenitev dohodnine izberejo enega ali več upravičencev s seznama in jim namenijo poljubni odstotek do največ 1% dohodnine, zaokrožen na desetinko odstotka. Pomembno je, da skupni delež, namenjen različnim upravičencem, ne presega 1% celotne dohodnine.

Kdo so upravičenci do donacij v letu 2024?
Med letošnjimi prejemniki so:

  • 6.105 nevladnih organizacij v javnem interesu,

  • 59 registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti,

  • 1.033 sestavnih delov registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti,

  • 88 reprezentativnih sindikatov,

  • 87 političnih strank,

  • 642 šol in vrtcev.

Vsak upravičenec je na seznamu naveden z imenom oziroma nazivom in davčno številko, kar omogoča enostavno izbiro za davčne zavezance.

Postopek namenitve dela dohodnine
Davčni zavezanci lahko zahtevo za namenitev dela dohodnine izpolnijo preko spletne strani Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) ali pa obrazec oddajo osebno oziroma po pošti. Pomembno je, da zavezanci obrazec izpolnijo do konca leta, saj se namenitve nanašajo na dohodnino, ki bo obračunana v tekočem davčnem letu. Zavezanci lahko izberejo odstotek, ki ga želijo nameniti posameznemu upravičencu, pri čemer je najvišji dovoljeni odstotek 1%. Za šolske sklade ali sklade vrtcev lahko namenijo do 0,3% odmerjene dohodnine.

Pomen namenitve dohodnine
Namenitev do 1% dohodnine predstavlja pomemben prispevek za nevladne organizacije, politične stranke, sindikate, cerkve, šole in vrtce, saj omogoča financiranje njihovih programov, projektov in dejavnosti v javnem interesu. S tem lahko zavezanci neposredno podprejo delovanje organizacij, ki so jim blizu, brez dodatnih stroškov, saj se del dohodnine, ki bi sicer šel v proračun, preusmeri k izbranim upravičencem.

Kje najti seznam upravičencev?
Seznam upravičencev za leto 2024 je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije. Vse organizacije, ki izpolnjujejo pogoje iz Zakona o dohodnini, so vključene na ta seznam, kjer so navedene tudi njihove davčne številke.

Če želite tudi vi podpreti organizacijo, ki vam je pomembna, preverite seznam upravičencev in oddajte svojo zahtevo za namenitev dohodnine do konca leta.

--> Seznam prejemnikov v letu 2024


Natisni   E-naslov