Kako določiti vrednost mikro in malega podjetja

Določanje vrednosti mikro in malega podjetja je pomemben korak pri različnih poslovnih odločitvah, kot so prodaja podjetja, privabljanje investitorjev ali načrtovanje nadaljnje rasti. Gre za proces, ki zahteva razumevanje finančnih izkazov, tržnih razmer in drugih ključnih dejavnikov.

Spodaj je opisanih nekaj glavnih metod, ki se uporabljajo za določanje vrednosti podjetij, ter dejavniki, ki vplivajo na končno oceno vrednosti.
 


Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC izbire računovodstva za prihodnost
--> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.


FB Pristar računovodski servis | Instagram Pristar FB Pristar Koroška |


1. Metoda diskontiranih denarnih tokov (DCF)

Kaj je to?
Metoda DCF temelji na predpostavki, da je vrednost podjetja enaka sedanji vrednosti vseh prihodnjih denarnih tokov, ki jih bo podjetje ustvarilo. Pri tej metodi ocenimo, koliko denarja bo podjetje zaslužilo v prihodnosti, nato pa te zaslužke preračunamo na današnjo vrednost z upoštevanjem tveganja.

Za koga je primerna?
Ta metoda je primerna za podjetja, ki imajo stabilne prihodke in stalne stranke. Pomembno je natančno oceniti prihodnje zaslužke in upoštevati tveganja.

2. Metoda primerljivih podjetij

Kaj je to?
Ta metoda temelji na primerjavi z drugimi podobnimi podjetji, ki so bila nedavno prodana ali ki so javno kotirala na borzi. Če vemo, koliko je vredno podobno podjetje, lahko ocenimo vrednost svojega podjetja.

Za koga je primerna?
Ta metoda je uporabna, če imamo dostop do podatkov o prodajah podobnih podjetij. Čeprav so mala podjetja pogosto edinstvena, nam ta metoda lahko pomaga pridobiti okvirno oceno vrednosti.

3. Metoda večkratnikov

Kaj je to?
Metoda večkratnikov je hitra in preprosta. Vrednost podjetja se izračuna na podlagi določenih finančnih kazalnikov, kot so prihodki ali dobiček, ki jih pomnožimo z ustreznim "večkratnikom" iz iste panoge.

Za koga je primerna?
Ta metoda je zelo uporabna za hitre ocene vrednosti, še posebej, če imamo zanesljive podatke o večkratnikih v svoji panogi.

4. Metoda knjigovodske vrednosti

Kaj je to?
Knjigovodska vrednost podjetja temelji na vrednosti sredstev, ki jih podjetje ima, zmanjšani za njegove obveznosti. Ta metoda upošteva dejansko vrednost nepremičnin, opreme, zalog in drugih sredstev podjetja.

Za koga je primerna?
Ta metoda je primerna za podjetja, ki imajo veliko vrednost vezano v sredstvih, kot so nepremičnine ali oprema.

5. Metoda ekonomske dodane vrednosti (EVA)

Kaj je to?
EVA meri, koliko dobička podjetje ustvari nad tistim, kar bi zahteval vlagatelj za svoj vloženi kapital. Ta metoda poudarja, kako učinkovito podjetje uporablja svoj kapital za ustvarjanje vrednosti.

Za koga je primerna?
Primerna je za podjetja z jasnim kapitalom in dolgoročnimi načrti za rast, čeprav je nekoliko bolj zapletena.

6. Metoda likvidacijske vrednosti

Kaj je to?
Ta metoda oceni, koliko bi bilo podjetje vredno, če bi se vsa njegova sredstva prodala in bi se poravnale vse obveznosti. Uporablja se predvsem, kadar podjetje preneha z delovanjem ali je v finančnih težavah.

Za koga je primerna?
Uporabna je za podjetja, ki so v težavah ali razmišljajo o zaprtju, saj nam pokaže minimalno vrednost podjetja.

Dodatni dejavniki, ki vplivajo na vrednost podjetja

Poleg zgoraj omenjenih metod je pomembno upoštevati tudi:

  1. Industrija in tržni trendi: Panoga, v kateri podjetje deluje, močno vpliva na njegovo vrednost.
  2. Tržna pozicija: Močnejša blagovna znamka in zvesti kupci povečujejo vrednost podjetja.
  3. Finančno stanje podjetja: Zdrava finančna slika, vključno z likvidnostjo in stabilnimi dobički, pozitivno vpliva na vrednost.
  4. Kakovost upravljanja: Izkušeno vodstvo povečuje zaupanje in posledično vrednost podjetja.
  5. Človeški kapital: Znanje in motivacija zaposlenih so ključni dejavniki pri vrednotenju podjetja.
  6. Intelektualna lastnina: Patenti, blagovne znamke in drugi intelektualni viri pomembno prispevajo k vrednosti podjetja.

Zaključek

Določanje vrednosti mikro in malega podjetja zahteva upoštevanje različnih dejavnikov in uporabo več metod. Čeprav nekatere metode omogočajo hitro oceno vrednosti, je pogosto najbolje uporabiti kombinacijo različnih pristopov. V pomoč pri tem vam lahko pridejo tudi strokovnjaki, ki bodo zagotovili natančnejše in bolj objektivne ocene, kar vam bo omogočilo boljše poslovne odločitve.


VIRI:
Damodaran, Aswath. Investment Valuation: Tools and Techniques for Determining the Value of Any
Pratt, Shannon P., Niculita, Alina V. Valuing a Business: The Analysis and Appraisal of Closely Held Companies. 6th Edition. McGraw-Hill Education, 2022.
Berk, Jonathan, DeMarzo, Peter. Corporate Finance. 5th Edition. Pearson, 2020.
Koller, Tim, Goedhart, Marc, Wessels, David. Valuation: Measuring and Managing the Value of Companies. 7th Edition. John Wiley & Sons, 2020.
NACVA (National Association of Certified Valuators and Analysts). Business Valuation Standards and Guidelines.


Natisni   E-naslov