Stanje v nemškem gospodarstvu 2024 in njegov vpliv na slovensko gospodarstvo ter mala podjetja

Nemčija, kot ena od najmočnejših gospodarskih sil v Evropi, igra ključno vlogo v ekonomiji ne samo Evropske unije, temveč tudi Slovenije. V zadnjem obdobju pa se sooča z znatnim upočasnjevanjem gospodarstva, kar že ima in bo imelo dolgoročne posledice za slovensko gospodarstvo, še posebej za mala podjetja in obrtnike, ki so močno odvisni od izvoza in poslovanja s to evropsko velesilo.


Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC izbire računovodstva za prihodnost
--> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.


FB Pristar računovodski servis | Instagram Pristar FB Pristar Koroška |



Stanje v nemškem gospodarstvu
Nemško gospodarstvo, ki velja za gonilno silo evropske ekonomije, se že nekaj časa sooča z resnimi izzivi. V drugem četrtletju leta 2024 se je rast nemškega BDP-ja ustavila, kar je neposredna posledica upada proizvodnje v ključnih sektorjih, kot so avtomobilska industrija, strojegradnja in elektroindustrija. Ta upad proizvodnje je prizadel številna podjetja, ki so tradicionalno močna na nemškem trgu.
Še posebej je prizadeta avtomobilska industrija, ki se sooča z zmanjšanim povpraševanjem po vozilih, strojegradnja, kjer upada število naročil za nove stroje in opremo, ter elektroindustrija, ki se spopada z zmanjšano proizvodnjo zaradi naraščajočih stroškov energije in pomanjkanja komponent. Nemški potrošniki so vse bolj zaskrbljeni zaradi inflacije in naraščajoče brezposelnosti, kar dodatno zmanjšuje domače povpraševanje. Negotovost med nemškimi izvozniki še dodatno poslabšuje razmere, kar se odraža v zmanjšanem povpraševanju po izdelkih in storitvah iz drugih držav, vključno s Slovenijo.

Vpliv na slovensko gospodarstvo
Slovenija, ki je močno izvozno usmerjeno gospodarstvo, je tesno povezana z nemškim trgom. V prvih šestih mesecih leta 2024 je izvoz iz Slovenije v Nemčijo upadel za več kot 5 %, kar je neposredna posledica slabšanja gospodarskih razmer v Nemčiji. Podjetja, kot je skupina Sij, so v prvem polletju ustvarila tretjino manj prihodkov kot lani, kljub povečani proizvodnji jekla. To zmanjšanje izvoza močno občutijo slovenski dobavitelji v avtomobilski industriji, steklarstvu, pohištveni in kovinski industriji.
Povpraševanje v Nemčiji ostaja šibko, potrošniki so vse bolj previdni pri porabi, kar še dodatno poslabšuje razmere na trgu. Poleg tega se povečujejo skrbi glede brezposelnosti v Nemčiji, kar bi lahko še bolj negativno vplivalo na slovenske izvoznike, ki so tesno povezani z nemškim trgom. Slovenska podjetja morajo biti pripravljena na morebitne nadaljnje izzive v poslovanju z Nemčijo, saj se razmere tam še naprej zaostrujejo.

Stanje v Sloveniji
Slovenija se trenutno sooča z več izzivi, vključno z naraščajočimi stroški dela in visoke cene energentov, ki dodatno zmanjšujejo konkurenčnost slovenskih izdelkov na tujih trgih. Razmere na trgu delovne sile so zahtevne, s pomanjkanjem ustrezno usposobljene delovne sile in visokimi stroški zaposlovanja. Slovenija je prav tako energetsko draga država v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami, kar še dodatno otežuje poslovanje, predvsem v energetsko intenzivnih panogah.
Sedanje gospodarske razmere v Nemčiji in Sloveniji predstavljajo resne izzive za mala podjetja in obrtnike. Vendar pa z ustreznimi strategijami, prilagoditvijo poslovanja ter iskanjem novih priložnosti lahko ta podjetja ne samo preživijo, ampak tudi okrepijo svojo pozicijo na trgu. Ključ do uspeha je v inovativnosti, prilagodljivosti in vztrajnosti, saj bodo tisti, ki se bodo najbolje prilagodili, iz te krize izšli močnejši.

Kako se naj mala in mikro podjetja spopadejo s trenutno situacijo?

- Iskanje novih trgov:
Mikro in mala podjetja bi morala raziskati možnosti za izvoz na nove trge, predvsem tiste z rastočim gospodarstvom ali manjšo konkurenco. Države zunaj EU lahko ponujajo nove priložnosti za rast, četudi se to sprva zdi nemogoče.

- Povečanje števila strank: Pomembno je, da podjetja ne postanejo preveč odvisna od enega ali nekaj velikih kupcev. Povečanje števila strank, tako doma kot v tujini, lahko zmanjša tveganje in stabilizira prihodke.

- Inovacije: Podjetja bi morala vlagati v raziskave in razvoj, da bi lahko ponudila izdelke in storitve z večjo dodano vrednostjo. To lahko vključuje razvoj novih izdelkov, izboljšanje obstoječih ali uvajanje novih tehnoloških rešitev.

- Personalizacija: Mikro podjetja imajo pogosto možnost bolj prilagoditi svoje izdelke in storitve individualnim potrebam strank. S personalizacijo izdelkov in storitev lahko ustvarijo dodatno vrednost in se ločijo od konkurence.

- Digitalizacija poslovanja: Uvajanje digitalnih orodij za upravljanje poslovanja, kot so sistemi za upravljanje strank (CRM), poslovna analitika, spletna prodaja in avtomatizacija procesov, lahko pripomore k zmanjšanju stroškov in povečanju učinkovitosti.

- Energetska učinkovitost: Zmanjšanje porabe energije je ključno, še posebej v času naraščajočih cen energentov. To lahko vključuje vlaganje v energetsko učinkovite naprave, obnovljive vire energije ali izboljšanje izolacije objektov.

- Prilagodljivost poslovnega modela: V negotovih časih je pomembno, da podjetja hitro prilagajajo svoje poslovne modele. To lahko vključuje preusmeritev proizvodnje, uvajanje novih storitev ali spremembo distribucijskih kanalov.

- Hitra odzivnost na tržne spremembe: Mikro in mala podjetja imajo prednost, da so lahko bolj agilna kot večje korporacije. Hitro prilagajanje spremembam na trgu, kot so nova potrošniška vedenja ali tržni trendi, lahko podjetjem omogoči, da izkoristijo nove priložnosti.

- Povezovanje, skupni nastopi na trgu in sodelovanje: Sodelovanje z drugimi podjetji, tako domačimi kot tujimi, lahko prinese nove poslovne priložnosti in omogoči dostop do novih trgov in tehnologij. Skupinski nastop na trgu, delitev virov in skupne investicije v raziskave in razvoj so lahko zelo učinkoviti v zahtevnih časih.

- Izmenjava virov in znanja: Mikro in mala podjetja lahko pridobijo prednosti s sodelovanjem in izmenjavo virov, kot so skupne proizvodne zmogljivosti, skupni dobavitelji ali celo delitev administrativnih funkcij.

- Učinkovito upravljanje denarnega toka: V času gospodarskih pretresov je ključnega pomena, da podjetja skrbno upravljajo svoj denarni tok. To vključuje hitrejše zbiranje terjatev, skrajševanje plačilnih rokov in omejevanje nepotrebnih stroškov.

- Iskanje novih virov financiranja: Mikro in mala podjetja bi morala raziskati alternativne vire financiranja, kot so crowdfunding, tvegani kapital, mikroposojila ali subvencije, ki so na voljo za podporo inovacij in rasti.

- Nadgradnja znanj in veščin: Podjetniki in zaposleni bi morali nenehno nadgrajevati svoja znanja in veščine, še posebej na področjih, kot so digitalna transformacija, poslovno upravljanje in trženje. Usposabljanje lahko pomaga podjetjem, da bolje izkoristijo nove priložnosti in se prilagodijo spremembam.

- Fleksibilnost zaposlovanja: Razmislek o fleksibilnih oblikah zaposlovanja, kot so delo na daljavo, delitev delovnih mest ali projektno delo, lahko pomaga zmanjšati stroške in povečati prilagodljivost poslovanja. Tudi povezovanje z ostalimi mikro podjetji spada v to kategorijo.

- Vlaganje v odnose s strankami: Mikro podjetja imajo pogosto bolj osebne odnose s svojimi strankami. Vlaganje v te odnose, na primer preko personaliziranih storitev, odlične podpore strankam ali posebnih ugodnosti za zveste stranke, lahko pripomore k povečanju zvestobe in dolgoročnih prihodkov.

- Poudarek na kakovosti: V času, ko se konkurenca zaostruje, je pomembno, da podjetja ohranijo ali celo povečajo kakovost svojih izdelkov in storitev. Zadovoljne stranke so bolj verjetno, da bodo ostale zvesti in podjetju pomagale rasti tudi v zahtevnih časih.

- Optimizacija stroškov: Učinkovita optimizacija stroškov je ključna. Podjetja bi morala pregledati svoje poslovne procese in poiskati možnosti za zmanjšanje stroškov, na primer z izboljšanjem energetske učinkovitosti, digitalizacijo poslovanja in optimizacijo delovnih procesov.

- Prilagodljivost in agilnost: Mala podjetja morajo biti pripravljena hitro reagirati na spremembe v povpraševanju in gospodarskem okolju. Agilnost v poslovanju, vključno s prilagajanjem proizvodnje in spremembo poslovnih modelov, bo ključnega pomena za preživetje v negotovih časih.

- Povezovanje in sodelovanje: Sodelovanje z drugimi podjetji, tako domačimi kot tujimi, lahko prinese nove poslovne priložnosti in omogoči dostop do novih trgov in tehnologij. Skupinski nastop na trgu, delitev virov in skupne investicije v raziskave in razvoj so lahko zelo učinkoviti v zahtevnih časih.

- Vlaganje v marketing: Vlaganje v marketing je ključnega pomena za ohranjanje konkurenčnosti in rast podjetja, še posebej v času gospodarskih pretresov. Z ustrezno marketinško strategijo lahko podjetja dosežejo nove ciljne skupine, utrdijo svojo blagovno znamko in povečajo prodajo. Digitalni marketing omogoča natančno ciljanje potencialnih strank in merjenje rezultatov v realnem času, kar podjetjem omogoča hitro prilagajanje in optimizacijo marketinških aktivnosti. Vlaganje v marketing je zato nujno za povečanje vidnosti na trgu in izkoriščanje novih priložnosti, ki se pojavljajo tudi v težkih gospodarskih razmerah.

Zaključek
Mala in mikro podjetja so posebej ranljiva v času gospodarskih pretresov, vendar so prav zaradi svoje velikosti tudi bolj agilna in prilagodljiva. Z ustrezno strategijo, osredotočenostjo na inovacije, optimizacijo stroškov in aktivnim prilagajanjem tržnim razmeram lahko ta podjetja ne samo preživijo, ampak tudi izkoristijo nove priložnosti za rast in razvoj. Ključ do uspeha je v proaktivnem pristopu, hitri prilagoditvi na spremembe in nenehnem vlaganju v izboljšanje poslovanja.

Pri prilagoditvi na nove razmere je dober računovodsko - finančni partner bistvenega pomena. Več informacij

 


Natisni   E-naslov