Na voljo nova vloga za subvencioniranje fiksnih stroškov

Natisni

Na eDavkih je na voljo nova vloga za subvencioniranje fiksnih stroškov. Gre za subvencioniranje fiksnih stroškov za prvo četrtletje letos. Rok za oddajo izjave je 31. marec.

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo

Katera obdobja se primerjajo?
Do subvencioniranih fiksnih stroškov so upravičeni tisti, ki ocenjujejo, da bodo njihovi prihodki od prodaje od 1. januarja 2021 do 31. marca 2021 glede na isto obdobje 2019 upadli za najmanj 30 odstotkov ter da bodo v tem obdobju imeli neto izgubo.
To so zgolj prve informacije, ko bo jasno kaj bo z izjemami, bomo tudi to objavljali na spletni strani www.Pristar.si in ostalih medijih.

Za s. p. in d. o. o.: na kaj paziti pri oddaji davčnega obračuna
Zavezanci morate davčni obračun oddati do 31. marca. V njem morate upoštevati tudi subvencionirane fiksne stroške iz leta 2020. Delno povračilo nekritih fiksnih stroškov pomeni namreč prihodke v skladu s pravili o računovodenju davčnega zavezanca. Za pomoč v obliki nekritih fiksnih stroškov ni predvidena oprostitev, zato se ti prihodki NE izvzemajo iz davčnega obračuna.

Kolikšna je subvencija?
Maksimalna višina subvencioniranih fiksnih stroškov je omejena, in sicer tako, da subvencioniranje ni višje kot:

Pri ugotavljanju poslovnega izida se ne šteje pomoč, pridobljena s tem ukrepom. Velikost upravičenca se določa na dan oddaje vloge, upravičenec navede velikost v izjavi, pri zaposlenih pa se upošteva povprečno število zaposlenih. Lahko se upoštevajo prihodki od prodaje v upravičenem obdobju glede na povprečno število zaposlenih ali prihodki od prodaje glede na vrednost osnovnih sredstev, brez zemljišč, če je tako upoštevanje prihodkov od prodaje za upravičenca ugodnejše.

Pri izplačilu fiksnih stroškov se upošteva manjši znesek. Če ste, denimo, glede na število zaposlenih upravičeni do deset tisoč evrov pomoči, glede na izgubo pa do devet tisoč evrov pomoči, se bo upošteval drugi, manjši znesek.

POMEMBNO: Obrazec za pridobitev pomoči delnega kritja fiksnih stroškov - stranke Pristar izpolnite, podpišete, skenirate in vrnete svojemu referentu. Vsakemu bomo na mail odgovorili, zato vas prosimo, da stopite v telefonski stik z referentom, če v roku 24 ur ne bo odgovora. 
Obrazec za računovodstvo : TUKAJ.

Pisalo smo že:
--> PKP7 - popravek izjave za pomoč obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov
--> Nekriti fiksni stroški in izguba
--> Vprašanja & Odgovori (Pomoč v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov)


VIR: Finance.si, Gov.si, Pristar.si