Pravni nasvet: Kdaj pomoč pri delu ni delo na črno

Natisni

Primeri, v katerih neplačano delo ne predstavlja dela na črno.
Delo na črno, zaposlovanje na črno ter opravljanje dejavnosti na črno so na splošno gledano prepovedani. Kdaj se opravljanje dejavnosti ali dela šteje za delo na črno, kdaj gre za zaposlovanje na črno, kaj se šteje za omogočanje dela na črno, kot tudi katere dejavnosti in dela ne štejejo za delo ali zaposlovanje na črno, ureja Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo

POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
--> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
--> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

Zakon kot delo na črno opredeljuje opravljanje dejavnosti ali dela, kadar:

Prepovedano je tudi omogočanje dela na črno, za kar šteje dejanje, s katerim delodajalec ali posameznik omogoči opravljanje dela na črno eni ali več osebam, za katere ve, da opravljajo delo na črno, ali če sklene pogodbo o opravljanju dela z drugo osebo, za katere ve, da opravljajo delo na črno.
 
Za zaposlovanje na črno šteje, če delodajalec:


Dejavnosti in dela, ki niso delo ali zaposlovanje na črno
Na drugi strani zakon določa tudi dejavnosti in dela, ki ne predstavljajo dela ali zaposlovanja na črno. V to skupino spadajo:

Za zaposlovanje na črno pa poleg navedenega ne šteje tudi kratkotrajno delo, za kar gre pri brezplačnem opravljanju dela v mikrodružbi ali zavodu z najmanj enim in največ desetimi zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ desetimi zaposlenimi, kadar ga opravljajo zakonec lastnika, zakonec enega od staršev lastnika, oseba, s katero je lastnik v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena, ali starši in otroci zakonca lastnika.


Sankcije v primeru kršitev
Za kršitev določb o prepovedi zaposlovanja, dela in opravljanja dejavnosti na črno so predpisane globe, ki so odvisne od kršitelja ter resnosti kršitve. Globe za kršitev prepovedi dela na črno znašajo od 2000 do 26.000 evrov za pravne osebe in samozaposlene osebe ter od 520 do 2600 evrov za odgovorne osebe ter od 1000 do 7000 evrov za posameznike. Globe za kršitev prepovedi zaposlovanja na črno znašajo od 5000 do 26.000 evrov za delodajalce, od 500 do 2500 evrov za odgovorne osebe delodajalca z globo do 2500 evrov pa se lahko kaznuje tudi posameznik, ki mu delodajalec omogoči delo brez sklenitve ustrezne pogodbe. delodajalec omogoči delo brez sklenitve ustrezne pogodbe. 

VIR: Svet Kapitala, Klemen Šuligoj, 21.9.2020