Novice

  Podjetje

  PRISTAR d.o.o.
  Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

  PE Ravne na Koroškem
  Koroška cesta 7
  2390 Ravne na Kor.

  Pristar Koroška d.o.o.
  Trg 36, 2391 Prevalje

  Davčna številka: 95580085
  TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

  Hiter kontakt

  Obračun in odbitek DDV od blaga, uničenega pri testiranju

  Zavezanec prodaja blago, za katero je obvezno testiranje. Institucija, pristojna za izvedbo testiranj, odvzame vzorce blaga različnih vrednosti, ki jih za potrebe testiranja uniči. Zavezanec je ob nabavi blaga odbil DDV, torej tudi od izdelkov, ki se zaradi testiranja uničijo.

  Ali mora zavezanec od blaga, ki je uničeno za potrebe testiranja, obračunati DDV oziroma popravljati ob nabavi odbiti DDV?
  Odgovor: Zavezanec ni dolžan obračunati DDV, prav tako mu ni treba popravljati ob nabavi odbitega DDV. Ko zavezanec instituciji, ki testira blago, izroči blago za testiranje, ne preide lastninska pravica nad vzorci, saj ti še naprej ostanejo v zavezančevi lasti. Prav tako tudi ne pride do plačila za to blago, zato ne moremo govoriti o obdavčljivem prometu. V primeru uničenih vzorcev ne moremo govoriti o uporabi blaga za neposlovne namene, ki se po 7. členu ZDDV-1 štejejo za obdavčljivo dobavo, od katere se obračuna DDV. Prav tako ne gre za uporabo blaga za neobdavčljive dejavnosti po 8. členu ZDDV-1. Testiranje blaga je neposredno povezano z opravljanjem obdavčljive dejavnosti, zato zavezanec prav tako ni dolžan popraviti ob nabavi odbitega DDV, kakor določa 68. člen ZDDV-1.

  VIR: Zveza RFR