Študentsko delo

Natisni

Pogosto delodajalci, zaradi nemotenega delovnega procesa, v času poletnih počitnic najemajo študentsko delovno silo. Začasno in občasno delo dijakov in študentov se lahko pri delodajalcu opravlja samo na podlagi napotnice, ki jo je izdal posrednik s koncesijo za opravljanje dejavnosti posredovanja začasnega in občasnega dela dijakov in študentov. Napotnica mora biti pridobljena pred začetkom opravljanja dela, saj se delo brez napotnice šteje za delo na črno.


Začasno in občasno delo dijakov in študentov lahko opravljajo:


Bruto urna postavka za opravljeno delo študentov in dijakov od 1.4.2019 dalje ne sme biti nižja od 4,89 eur. Delodajalec mora dnevno voditi evidenco dejansko opravljenih ur. Po končanem delu izpolnjeno napotnico posreduje koncesionarju, ki obračuna in izplača dohodek študentu, delodajalcu pa posreduje račun za opravljeno delo.


Delodajalcu se poleg bruto dohodka študenta obračuna tudi koncesijska dajatev (16%), dodatna koncesijska dajatev (2%), prispevek za poškodbe pri delu (0,53%), prispevek za zdravstveno zavarovanje (6,36%) in prispevek za PIZ (8,85%) ter DDV (22%) ... osnova za DDV so koncesijske dajatve in tudi prispevki.

Primer:

 

* Akontacija dohodnine se ne obračuna, če posamezen dohodek ne presega 400 eur.


Delodajalci pazite:
Začasnost oziroma občasnost dela dijakov in študentov je bistven razlikovalni znak v razmerju do dela, ki ga pri delodajalcu na podlagi pogodb o zaposlitvi opravljajo delavci v delovnem razmerju. V primeru obstoja elementov delovnega razmerja (prostovoljna vključitev v organiziran delovni proces delodajalca, nepretrgano delo, delo za plačilo, opravljanje dela po navodilih in pod nadzorom delodajalca) je potrebno skleniti pogodbo o zaposlitvi.

VIR: Svetovanje.si,  27.6.2019, Jasmina Malnar Molek