Denarno nadomestilo za brezposlenost

Natisni

Denarno nadomestilo za brezposelnost je oblika socialnega zavarovanja za primer izgube plače oziroma dohodka iz (samo)zaposlitve, ki je namenjeno temu, da posameznik po prenehanju opravljanja dela neko časovno obdobje prejema denarni znesek, ki mu omogoča preživetje do ponovnega vstopa na trg dela.

Pravico do denarnega nadomestila za brezposelnost ima posameznik, ki ni postal brezposeln po svoji volji ali krivdi. Torej ni dal odpovedi oziroma zaprl podjetje zaradi lastne odločitve. 

Posamezniku pravica do denarnega nadomestila pripada šele po določenem času plačevanja prispevkov za socialno varnost (tj. po določenem obdobju (samo)zaposlitve). Do denarnega nadomestila je upravičen tisti:

Koliko časa bo posameznik prejemal denarno nadomestilo je odvisno od tega, koliko časa je bil (samo)zaposlen. Nadomestilo bo posameznik prejemal:

Višina denarnega nadomestila pa je odvisna od povprečne mesečne plače, ki jo je zavarovanec prejemal 8 oz. 5 mesecev pred nastankom brezposelnosti. Prve tri mesece tako brezposelni prejema 80%, v naslednjih devetih mesecih 60% ter po izteku enega leta 50% povprečne mesečne plače, kot je opisana zgoraj.

Izplačano denarno nadomestilo ne more biti nižje od 350 evrov in ne višje od 892,50 evrov bruto.

Pravica do denarnega nadomestila pripade naslednji dan po nastanku brezposelnosti in jo je potrebno uveljavljati najkasneje v 30 dneh po izgubi (samo)zaposlitve na Zavodu za zaposlovanje. To brezposelni stori tako, da odda zahtevek za priznanje pravice do denarnega nadomestila, kateremu - v primeru prenehanja delovnega razmerja - priloži tudi pogodbo o zaposlitvi in potrdilo o povprečno prejeti plači. Slednje je možno urediti tudi po elektronski poti.

Za čas prejemanja denarnega nadomestila Zavod za zaposlovanje brezposelnega prijavi tudi v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Vir: ZRSZ in ZUTD, Avtor Nejc Setnikar — 21.01.2015, MladiPodjetnik.si