Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Popoldanski ali dopolnilni s.p.

    S terminom »popoldanski s.p.« oz. »dopolnilni s.p.«  označujemo podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost in je zavarovan iz drugega naslova. V popoldanskem s.p. se ustanovitelju ni potrebno zaposliti, kljub temu pa lahko z zelo nizkimi obveznimi stroški opravlja različne dejavnosti.  Popoldanski s.p. torej lahko ustanovi zaposlena oseba, študent ali upokojenec.

    Pravni status, pravice in dolžnosti popoldanskega s.p. in polnega s.p. so enaki. Razlika je le v višini prispevkov in v tem, da pri popoldanskem s.p. ob ustanovitvi ne nastane obveznost, da se ustanovitelj zaposli.
    Zaposlena oseba in študent do 26. leta starosti mora plačevati socialne prispevke tudi kot podjetnik, čeprav te že plačuje preko zaposlitve oz. preko staršev, za študente nad 26. let pa veljajo posebni pogoji in doplačila. Upokojenec mora ob odprtju popoldanskega s.p. v družbi zaposliti vsaj enega delavca za polni delovni čas. Če tega ne stori, se mora v družbi zaposliti sam, kar pomeni, da za ta čas ostane brez pokojnine.

    Stroški
    Ustanovitev popoldanskega s.p. je brezplačna, vendar pa je potrebno po ustanovitvi opraviti izpit iz varstva pri delu, oceno tveganja in zdravniški pregled.
    Mesečni stroški za podjetnike za popoldanski s.p., ki so zaposleni za več kot 40 ur mesečno:
    •    prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (31,51 EUR)
    •    prispevek za zdravstveno zavarovanje (4,46 EUR)
    •    nadomestilo za vodenje poslovnega tekočega računa na banki (od 5 do 10 EUR),
    •    plačilo za računovodske storitve (lahko pa jih oseba vodi tudi sama in nima dodatnih stroškov).
    Letni stroški: davek na dobiček, plačilo AJPES za oddajo bilance in plačilo računovodskih storitev za izdelavo letnega poročila.
    Podjetnik je obdavčen po dohodninski lestvici, kjer se dobiček sešteva z rednimi prihodki in se šteje v dohodninsko osnovo.

     

    vir: podjetniski-portal.si