Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Zakaj in kako preoblikovati s.p. v d.o.o.?

    Samostojni podjetniki posamezniki se v praksi največkrat odločijo za preoblikovanje iz s.p. v enoosebno družbo, d.o.o., predvsem zaradi davčnih obremenitev in osebne odgovornosti. Naslednji pomembni razlogi so morebitna širitev dejavnosti, namen prodaje dejavnosti ipd.
     

    Vsekakor je priporočljivo, da pri dokončni odločitvi podjetniku svetujejo tudi računovodja, davčni in pravni strokovnjak, tisti, ki so seznanjeni s poslovanjem podjetja, situacijo ter razumejo podjetnikova pričakovanja.
     
    Po sprejemu odločitve mora podjetnik vsaj 3 mesece pred nameravano priglasitvijo akta o preoblikovanju in registraciji novoustanovljene družbe z omejeno odgovornostjo objaviti (na primeren način) prenehanje svojega poslovanja kot s.p. in preoblikovanja v d.o.o., kar lahko stori pisno, preko sredstev javnega obveščanja ali pa z obvestilom v poslovnih prostih.
     
    Nato je potrebno na določen, bilančni, presečni, dan sestaviti računovodske izkaze s priloženimi popisi:
     osnovnih sredstev
     zalog blaga, materiala
     
    Na podlagi navedenega se ugotovi vrednost premoženja, ki bo podlaga tudi za pripravo akta o preoblikovanju, ki se vpiše v sodni register.
     
    Skladno z veljavno zakonodajo bo novoustanovljena družba, kot pravni naslednik, prevzela vse terjatve in obveznosti od s.p., vendar pozor: fizična oseba odgovarja s svojim premoženjem še 5 let po preoblikovanju.
     
    Po opravljenem preoblikovanju, po prejetem sklepu sodišča o vpisu družbe v sodni register je potrebno urediti še:
     poslovni transakcijski račun (pri poslovni banki)
     zavarovanje lastnika (ZZZS)
     zaposlitve redno zaposlenih (ZZZS)
     morebitna dovoljenja, licence ipd. (morajo glasiti na družbo in ne več na SP)
     obvestilo partnerjem o spremembi
     
    Davčne posledice
    Dejansko jih ni! V predstavljenem primeru gre namreč za t.i. davčno nevtralno preoblikovanje, kar pomeni, da se vse davčne ugodnosti in pravice prenesejo na novoustanovljeno družbo. To pa ne bi bilo mogoče v primeru, da bi predhodno zaprli SP in odpirali novo družbo.
     
    Stroški
    Postopek preoblikovanja majhnega samostojnega podjetnika, ki nima veliko sredstev in premoženja, je relativno majhen strošek in sicer okoli 600€, med tem ko v primeru preoblikovanj večjih podjetnikov lahko cena naraste tudi do več tisoč evrov.

    Vir in informacije: http://www.finance.si/blog/32/942, 15.9.2011, Avtor: Sabina Dimnik, Data d.o.o.