Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kaj bo julija drugače pri DDV


    Julija začne veljati izvedbena uredba EU, ki bo natančneje določila, kdo, kje in za katere storitve mora plačati DDV.

    Zakonodaja sicer že od začetka leta spreminja kraj obdavčitve pri nekaterih storitvah, povezanih z izobraževanjem, športom, kulturnimi in drugimi prireditvami, kot so recimo sejmi. Te storitve se bodo obdavčevale glede na sedež davčnega zavezanca za DDV, ki je naročnik ali prejemnik storitve (izjema je kraj obdavčitve tam, kjer se dejavnost opravlja, le še, če se opravijo osebi, ki ni davčni zavezanec za DDV).
    Drugače je pri vstopninah, kjer bodo davčni zavezanci davek še vedno plačali glede na kraj prireditve. A se, kot pravijo nekateri davčni svetovalci, spremembe niso dosledno in enotno upoštevale v vseh državah članicah EU. Nova uredba tako natančneje določa, kaj so in kaj niso elektronske storitve, vstopnice, kje se obdavčijo katering, turistični avtobusni prevozi ... Poznavanje uredbe je pomembno predvsem za tiste, ki poslujejo tudi na tujem.

    1. Elektronske storitve
    Če elektronske storitve za slovensko podjetje opravi avstrijski zavezanec za DDV, se davek obračuna in plača v Sloveniji (denimo če gre za posodobitve antivirusnih programov, programsko opremo ...).

    2. Restavracijske storitve in katering
    Restavracijske storitve za podjetje so priprava in postrežba hrane in pijače v prostorih izvajalca storitve (na primer v restavraciji), katering pa je, če podjetje naroči vse te storitve na svoj sedež, tam, kjer je prireditev. Dobava hrane brez postrežbe ni katering. Torej, če slovensko podjetje storitev kateringa opravi v Sloveniji, obračuna izvajalec DDV tu, če pa v Italiji (čeprav gre za slovenskega naročnika), se DDV obračuna po italijanski zakonodaji.

    3. Vstopnice
    Pri vstopninah bodo davčni zavezanci davek še plačali glede na kraj prireditve. Vstopnica je tudi plačana kotizacija za seminar, navadna vstopnica za koncert ali abonma za gledališče. Torej, če ima slovensko gledališče predstavo v Trstu, obračuna davek v Italiji, če bi slovenski davčni zavezanec zaračunaval vstopnino. In če slovenski organizator seminar o DDV pripravi v Gradcu, obračuna davek v Avstriji (tudi če so vsi udeleženci Slovenci).

    4. Prevozi
    Če agencija organizira avtobusni prevoz za svoje stranke prek Slovenije, Avstrije, Nemčije na Nizozemsko, bo davek obračunala in plačala v vseh državah glede na prevožene kilometre. Torej mora prav v vseh teh državah odpreti identifikacijske številke za DDV. Drugače je pri letalskih prevoznikih - DDV je obračunan samo pri notranjih povezavah, kjer torej ni dileme, da se obračuna in plača v domači državi.

    Objavljeno: Finance, 13.6.2011, http://www.finance.si/, Avtor: Tanja Smrekar