Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    S prodajo terjatev do večje likvidnosti pri poslovanju

    Gospodarsko finančna kriza, ki je prizadela praktično vsa evropske in slovenska podjetja, predvsem pa izvoznike, je prinesla tudi večje število neizterjanih terjatev. Plačilna nedisciplina v nekaterih državah cveti, mednje pa žal sodi tudi Slovenija, zato so podjetja prisiljena na različne načine izterjevati dolgove, tudi s prodajo terjatev.

    Prodaja terjatev je npr. zelo primerna predvsem za majhna, srednje velika in hitro rastoča podjetja, ki lahko z omenjenim korakom financirajo rast obsega poslovanja ter odpravljajo tveganje neplačil s strani kupcev. Primerna je tudi za velika podjetja z dobro kreditno sposobnostjo, prav tako pa je nepogrešljiva za podjetja, ne glede na velikost, ki imajo občasne likvidnostne težave zaradi odobravanja dobaviteljskih posojil.

    Veliki slovenski izvozniki se sicer večinoma ne poslužujejo storitev družb, ki odkupujejo terjatve (faktoring), saj imajo večino poslov zavarovanih, poleg tega pa si lahko privoščijo, da sami izterjajo dolgove. Manjša podjetja pa so tu bolj ranljiva, saj ima lahko posamezen neplačan posel celo ogrozi preživetje.

    Odkup oz. prodaja terjatev je ena izmed metod, kako uspešno realizirati terjatve. Pri tej metodi upnik proda terjatve do svojih dolžnikov podjetju, ki se ukvarja z odkupom terjatev. To podjetje (faktoring družba) nato samo izterja dolg. Faktoring družba seveda pri tem zasluži, saj praviloma ne poplača 100-odstotno terjatve, koliko pa si bo "izterjevalec" vzel, pa je odvisno od vrste posla, rizičnosti, višine ...

    Pri terjatvah v tujini (izvozni faktoring) je običajno dvofaktorinški sistem, to pomeni še s sodelovanjem neke faktoring družbe v državi, v kateri deluje dolžnik. Primeren je, kadar npr. slovenska faktoring družba prevzema terjatve do kupcev iz držav, ki jih sama težko obvladuje zaradi drugačnega ekonomsko-pravnega sistema, lokalnih navad in jezika. Tu gre praviloma za vse države izven EU in ZDA.

    Prednosti, ki jih prinaša prodaja terjatev upniku so predvsem povečanje tekoče likvidnosti za vrednost prodanih terjatev, različne rešitve pri prodaji z odloženim rokom plačila in zmanjšanje tveganja neporavnanih terjatev. Poleg tega pa podjetje, upnik, ne potrebuje različnih zavarovanj in papirologije, kot pri najetju posojila pri banki.

    Seveda pa faktoring prinaša tudi pasti. Glavna slabost faktoringa pa je, da je ta način financiranja zelo drag in njegovi stroški lahko presegajo tudi doseženi dobiček pri posameznih poslih.

    Prevzem oz. odkup terjatev ponujajo številna podjetja, dovolj je samo vpisati besedi odkup terjatev na svetovni splet in bomo dobili številne zadetke, vendar je nujno izbrati dobrega in likvidnega partnerja. Prav likvidnost oz. poplačilo pri odkupu terjatev je lahko velikokrat težava za upnike, predvsem za tiste, ki nujno potrebujejo denar.

    Pri odkupu terjatev, predvsem tistih v tujini, so možne tudi različne goljufije, npr. različne ponarejene listine, separatni dogovori faktoring družb in dolžnikov ..., zato previdnost ni odveč.

    Za izvoznike sta zanimivi spodnji povezavi:

    https://www.factoring.org/index.cfm (mednarodna faktoring zveza)
    http://www.eefa.ru/en/ (vzhodnoevropska faktoring zveza)

    Vir in informacije: STA, 12.5.2011, http://www.sta.si/, Avtor: Bojan Pivk