Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Dobičkonosni espeji, razmislite o preoblikovanju v d. o. o.

    Katere nepravilnosti pri samostojnih podjetnikih najpogosteje odkrivajo davčni inšpektorji

    Pri davčnem obračunu naj samostojni podjetniki ne pozabijo na uveljavljanje davčnih olajšav, saj si je z njimi mogoče precej znižati davčno osnovo.

    Espeji (s. p.) imajo v nasprotju z zavezanci za davek od dohodkov pravni oseb (d. o. o.) možnost, da v obračunih akontacije dohodnine uveljavljajo tudi olajšave, ki nosilcem dejavnosti pripadajo kot zavezancem za dohodnino.

    Gre za splošno olajšavo, olajšavo za vzdrževane družinske člane ... S temi olajšavami je mogoče v nekaterih primerih precej zmanjšati davčno osnovo, seveda pa je treba preveriti, ali so zanje izpolnjeni zakonski pogoji.

    Pri izpolnjevanju obračuna sicer veljajo ista opozorila kot za d. o. o.: paziti je treba na davčno nepriznane odhodke (da jih ni preveč ali premalo) in na možnost izkoriščanja olajšav.

    Če ima espe letos spet preveč dobička, je smiselno, da razmisli o možnosti preoblikovanja podjetja samostojnega podjetnika posameznika v gospodarsko družbo. Preoblikovanje je mogoče izpeljati davčno nevtralno, vendar priporočajo pomoč strokovnjaka, da vas opozori na nekatere pasti. Upoštevati morate, da se preoblikovanje z davčnega vidika splača šele, ko posameznik ustvari resnično velik dobiček.

    Pri d. o. o. namreč zaradi obveznega socialnega zavarovanja in obdavčitve tako dobička družbe kot morebitnih izplačil iz dobička obdavčitev pri nižjih dohodkih ni pomembno nižja. Poleg davčnega vidika je preoblikovanje smiselno tudi zaradi omejevanja osebne odgovornosti za finančne težave podjetja.

    Vir in informacije: Finance, 22.3.2011, http://www.finance.si/, Avtor: Stane Petavs