Manjši podjetniki in osebni / poslovni TRR

Natisni

Že leta 2018 je FURS napovedal odločnejše kontrole podjetnikov, ki nimajo prijavljenega TRR v Sloveniji, za letos pa je napovedana še odločnejša akcija. Zato pozor, tudi manjši, podjetniki, ki za dejavnosti uporabljate osebni TRR. 

Pisali smo že o tem, da je FURS na lovu za podjetniki brez (razkritih) transakcijskih računov. Že v letu 2018 smo opozarjali, da morate svoji banki sporočiti, če svoj osebni TRR uporabljatei za poslovne namene. Če tega še niste, storite to takoj. Več :Zasebniki, ki uporabljate osebni račun za s.p. – POZOR!
Večina slovenskih bank je v vmesnem času to prakso ukinila in vam bodo odprli dodaten - poslovni TRR.

Če imate TRR odprt v tujini, ga morate pri FURS prijaviti sami. Več

POMEMBNO: Namreč vsak TRR namenjen poslovni dejavnosti mora biti javno viden, kar lahko preverite v brezplačnih evidencah AJPES, BIZI...

POZOR: FURS je letos v začetku leta obvestil, da bo posvetil večjo pozornost poslovnim subjektom, ki poslujejo brez odprtega TRR-ja. Pri odprtju računa ni izjem in je v nasprotnem primeru sankcionirano z globo.

Če ga še nimate, ga čim prej odprite. V primeru, da uporabljate TRR odprt v tujini, ga morate v Sloveniji prijaviti sami.

Samostojni podjetniki lahko še vedno uporabljajo osebni račun za poslovne namene. V teh primerih se računu dodeli posebna oznaka, TRR pa mora biti javno objavljen. To pa si morajo klienti urediti sami na svoji banki. Vsekakor pa svetujemo ločen račun za poslovno in zasebno rabo.