Pogodba slovenske avtorske in založniške organizacije - Sazor

Natisni

Podjetja in podjetniki te dni prejemajo pošto Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja (Sazor), smo opazili na družabnih omrežjih.

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC izbire računovodstva za prihodnost
--> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.


FB Pristar računovodski servis | Instagram Pristar FB Pristar Koroška |


In ni jim nič jasnega. Zato ponavljamo, za kaj gre: gre za lani popravljen zakon o avtorski pravici, ki je obveznost plačevanja nadomestila za avtorska dela razširil. Že leta je obveznost plačevanja nadomestila na fotokopiranje oziroma reproduciranje avtorskih del veljala za šole in vrtce, ne pa tudi za fakultete in javno upravo.

Od konca lanskega leta pa je "davek" doletel gospodarstvo: obveza velja za vse pravne in fizične osebe z najmanj eno zaposleno osebo, ki so organizirane kot gospodarska družba ali samostojni podjetnik posameznik in opravljajo pridobitno dejavnost. V uradnem listu je bil 10. decembra lani objavljen skupni sporazum o fotokopiranju avtorskih del pri opravljanju gospodarske dejavnosti prek obsega, ki je določen v 50. členu zakona o avtorski pravici.

Kako dokazujete, da vam ni treba plačati? Z lastnoročno pisno izjavo, podano pod materialno in kazensko odgovornostjo, da ne posedujete naprave, ki omogoča fotokopiranje, da tovrstne naprave nimate v osnovnih sredstvih, da je ne najemate oziroma z njo nikakor ne razpolagate. Oziroma z izjavo, da fotokopiranja ne najemate.

VIR: Finance