Minimalna plača 2023 in ostali izzivi malih podjetnikov v novem letu

Natisni

Naše razmišljanje o tem Kaj za male podjetnike prinaša leto 2023 ? smo vam pred časom že predstavili, danes pa je znanega že kar precej več, pa še vedno skoraj nič otipljivega.

Smo pa že globoko v mesecu novembru, kar pomeni, da je zadnji čas, da tudi mali podjetniki začnete razmišljati o naslednjem poslovnem letu in tudi vseh naslednjih. Začeli bomo nekoliko manj optimistično, saj napovedi niti približno niso podobne tistim iz prejšnjih let.

FB Pristar računovodski servis | Instagram Pristar FB Pristar Koroška |

MINIMALNA PLAČA 2023
Minimalna plača
je v zadnjih dneh najbolj aktualna tema. Življenjski stroški se višajo, zagotovo se bodo morali tudi prejemki. Kje pa je tista točka, kjer se bodo našli predstavniki delodajalcev in vlade, pa je zaenkrat težko soditi. Že vrabci čivkajo, da je delo v Sloveniji visoko obdavčeno. Verjetno delodajalci in tudi delojemalci upravičeno pričakujejo korake v smeri, da se bruto in neto znesek vsaj nekoliko približata, po drugi strani pa prehajamo v čase, ko bo še težje vzdrževati tudi javni sektor, torej z davki in prispevki gospodarstva. Pogoji za gospodarstvo v naslednjih letih ravno ne bodo idealni in zdi se, da lahko vsi skupaj stopimo še korak bližje prepadu ali pa vsi odgovorni na tej točki najdejo soglasje, ki bo win-win situacije za vse vpletene.
Minister je napovedal, da bo minimalna plača v letu 2023 vsaj 850 EUR neto, kar pomeni, da bi se po sedanji zakonodaji strošek delodajalca povišal vsaj za 160 EUR, pri zaposlenih z dodatki pa še več. Določeni sindikati pričakujejo, da bi takšna minimalna plača veljala že za preostanek leta 2022.
Kar želimo opozoriti, predvsem male podjetnik je, da v svoje stroške izdelkov in storitev vkalkulirate višje stroške dela, saj se bodo temu primerno povečali tudi prispevki in še kaj.
O tematiki vas bomo informirali na www.Pristar.si, pogodbene partnerje pa preko rednih obveščevalnih kanalov.  

Preberite tudi:
--> Kakšna minimalna plača bo v letu 2023 ?
--> Minimalna plača 2022

INFLACIJA
Za letošnje leto je napovedana visoka letna inflacija v višini okrog 10%, mogoče nekoliko nižja. Zaenkrat pa bo BDP še vedno visok, kot posledica vseh spodbud, ugodnega okolja,… iz prejšnjih let, so pa napovedi za celotno evro območje precej slabše za naslednja leta. Po zadnjih napovedih se bo rast BDP skoraj ustavila, inflacija pa bo ostala precej visoka.
Danes se v javnosti že odkrito pogovarjamo o neizbežni recesiji, ki jo še dodatno podžigajo velike negotovosti, povezane z rusko agresijo na Ukrajino, visokih cen energije, zmanjšanja kupne moči gospodinjstev ter strožjih pogojev financiranja. Umirjanje inflacije se napoveduje šele za leto 2024 in 2025. So pa seveda vse napovedi, kar se je pokazalo v zadnjem letu ali dveh, zgolj napovedi, ki se lahko hitro spremenijo.

SPREMEMBE PRI OBDAVČITVI
Pisali smo že (TUKAJ), da nova vlada načrtuje občutne spremembe pri zakonu o dohodnini in obdavčitvah, tudi na področju normirancev. Glede na to, da pa smo že tik pred novim koledarskim letom, neznank pa je še veliko, bodo naslednji tedni ključni za to, ali bodo napovedane spremembe veljale že za leto 2023 ali pa mogoče kasnejša leta. Vsekakor vas bomo o tem obveščali preko spletne strani, omrežij in rednih kanalov obveščanja.

Preberite tukaj :
--> Kaj čaka normirance v letu 2023 _ ver : 26.9.2022
--> Informativni izračun za normirance v letu 2023

VIŠANJE OBRESTNIH MER
Kot ste vsi verjetno že opazili in tudi prebrali, se precej dražijo tudi krediti in financiranja. Pričakuje se, da bo evropska banka obrestne mere do pomladi dvignila še vsaj dvakrat ali trikrat, kar v praksi pomeni, da bo najemanje in odplačevanje kreditov precej dražje, obroki pa višji. Dvignili pa se bodo obroki že najetih kreditov s spremenljivo obrestno mero.


Očitno je, da prihajajo za gospodarstvo zahtevnejša leta, vsekakor pa optimizem velja. Še bolj kot doslej bo pomembno dobro sodelovanje z računovodskim servisom. Mi se bomo odzvali z še nekaj ukrepi za pogodbene partnerje, kot je že bila praksa v času Covida in pred tem recesije, ter vzpostavili posebne rešitve in instrumente, da bomo lahko skupaj uspešno reševali izzive bližnje prihodnosti.  
Vsekakor zaključimo optimistično. Slovenci smo delavni ljudje, znamo delati in znamo tudi potrpeti. Vsaka kriza je zmeraj nova priložnost. In tako vam vse dobro želimo iz našega podjetja.