Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Pridobitev statusa rezidenta Slovenije

    Ko se posameznik preseli ali vrne v Slovenijo (primeroma zaradi zaposlitve, študija, ob upokojitvi ipd.) in na novo ali ponovno vzpostavi vsaj eno od rezidenčnih vezi s Slovenijo (npr. uradno prijavljeno stalno prebivališče, družina v Sloveniji, prisotnost v Sloveniji več kot 183 dni v koledarskem letu, …), postane rezident Slovenije za davčne namene.


    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC izbire računovodstva za prihodnost
    --> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.
    --> Zahtevaj ponudbo


    Vprašajte preko VIBER klepetalnika

    S statusom rezidentstva (rezident, nerezident) je povezan tudi obseg davčne obveznosti posameznika. Rezidenti Slovenije so zavezani za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki jih dosegajo v Sloveniji in v tujini, nerezidenti pa so zavezani za plačilo dohodnine samo od dohodkov z virom v Sloveniji.

    Posameznik si mora pri Finančni upravi RS urediti svoj rezidentski status za davčne namene z vložitvijo vloge, ki je lahko podana tudi v obliki izpolnjenega  Vprašalnika: ugotovitev rezidentskega statusa – prihod v Republiko Slovenijo.

    Posamezniki, ki v Slovenijo pridejo prvič, morajo še pred prvim prejemom obdavčljivega dohodka oziroma pred prvo pridobitvijo lastništva obdavčljivega premičnega oziroma nepremičnega premoženja, predložiti prijavo za vpis fizične osebe v davčni register. Več : TUKAJ

    Oseba, ki pride v Slovenijo za krajši ali daljši čas, postane rezident, ko izpolni enega izmed pogojev iz 6. člena ZDoh-2 :
    --> ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji,
    --> ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji ali
    --> je v kateremkoli času v davčnem letu prisotna v Sloveniji skupno več kot 183 dni.

    Praviloma je fizični osebi ob prihodu v Slovenijo oz. vpisu v davčni register, dodeljen status nerezidenta za davčne namene,  če pa želi oseba pridobiti status rezidenta,  mora takšna oseba v davčni register ali ko je izpolnjen kateri koli zgoraj naveden pogoj, oddati vlogo za ugotavljanje rezidentskega statusa pri FURS-u.

    Ker oseba ob prihodu v Slovenijo še ne izpolnjuje pogoja običajnega bivališča, lahko upošteva stopnjo osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji. Za pridobitev statusa rezidenta na podlagi tega kriterija, je potrebno izpolnjevati pogoj osebnih in hkrati ekonomskih interesov v Sloveniji. Za dokazljivost je potrebno priložiti recimo pogodbo o zaposlitvi pri slovenskem delodajalcu (ekonomski interes) oz/ali/in dokumente ožjih članov družine (osebni interes). Izjema velja v primeru, če ima oseba samo ekonomske interese v Sloveniji, nima pa osebnih interesov v nobeni drugi državi.

    POMEMBNO: Če oz. ko  je oseba v davčnem letu prisotna v Sloveniji skupaj več kot 183 dni, lahko postane slovenski rezident tudi, tudi če ne izpolnjuje drugih pogojev za pridobitev, pri tem ni pomembno ali je bilo bivanje s prekinitvami.

    Spodaj je primer plače v znesku 1250 EUR bruto za rezidenta in nerezidenta, po zakonodiji v času nastajanja prispevka. 


    VIR: FURS