Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Odpravnina ob upokojitvi

    Odpravnina pripada delavcu, ki se delno ali v celoti upokoji. Delodajalec mu jo je dolžan izplačati, če je bil delavec pri njem zaposlen najmanj pet let. Velikost odpravnine znaša dve povprečni mesečni plači v Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma dve povprečni mesečni plači delavca za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje. Odpravnina ob upokojitvi je lahko tudi manjša ali večja od zakonsko določene, če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo


    Vprašajte preko VIBER klepetalnika
     

    Delavec se po upokojitvi lahko ponovno zaposli, vendar ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi nima pravice do odpravnine, če jo je prejel že ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi pred upokojitvijo. Pravice do ponovne odpravnine ne pridobi, tudi če je pri delodajalcu delal dlje časa. Lahko pa avtonomni akti določajo drugače ali pa se delavec z delodajalcem dogovori, da mu bo ta po določenem času izplačal odpravnino, čeprav jo je delavec že prejel.

    Če se delavec, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let, delno upokoji, ima pri delodajalcu, pri katerem mu je prenehala pogodba o zaposlitvi in je sklenil novo za krajši delovni čas, pravico do odpravnine v sorazmernem delu. Delodajalec je dolžan delavcu, ki dela krajši delovni čas in je bil pri njem zaposlen najmanj pet let, ob upokojitvi izplačati odpravnino, sorazmerno delovnemu času, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi. Izjema so primeri, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu.

    Odpravnina pri odpovedi in izteku pogodbe za določen čas
    Odpravnina je namenjena zagotavljanju socialne varnosti delavca ob prehodu v brezposelnost (upokojitev) in je nadomestilo za njegovo dotedanje delo pri delodajalcu. Zakon o delovnih razmerjih določa, v katerih primerih odpovedi pogodbe o zaposlitvi je delavec upravičen do izplačila odpravnine, in predpisuje velikost odpravnine. Že dobra štiri leta pa so do odpravnine ob določenih pogojih upravičeni tudi delavci, ki se jim je iztekla pogodba.

    VIR: IKS, 28.9.2017, mag. Nina Scortegagna Kavčnik