Na obzorju je nov interventni zakon za pomoč gospodarstvu

Natisni

Vlada je potrdila predlog novega interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19, za dokončno veljavnost zakona, mora bit potrjen še v državnem zboru.

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo

POMEMBNO VEDETI:  KONEC bo z izplačili mesečnega temeljnega dohodka za podjetnike in nadomestil za čakanje na delo za delodajalce.
Iz predloga zakona je, vsaj zaenkrat, izpadel tudi enkratni dodatek za pomoč gostinstvu in turizmu.

Najpomembnejši ukrepi novega zakona:

SUBVENCIONIRANJE KRAJŠEGA DELOVNIKA

Ukrep se podaljšuje do konca septembra z možnostjo enkratnega podaljšanja do konca leta. Do subvencij je upravičen tisti, ki vsaj desetini zaposlenih mesečno ne more zagotavljati vsaj 90 odstotkov dela, v register pa mora biti vpisan vsaj konec prejšnjega leta.

REGRES ZA LETNI DOPUST
Država bo določenim dejavnostim (turizem, gostinstvo, šport in rekreacija, kultura ...) za zaposlene financirala regres za letni dopust v vrednosti 1.024 evrov na zaposlenega za polni delovnik, kar je tudi zakonsko najmanjši znesek regresa, ki ga je treba izplačati delavcu.
POZOR:
-Glavna dejavnost podjetja ( VEČ: Preverite svojo dejavnost v Poslovnem registru Slovenije (PRS) )
-Pravočasno izplačilo regresa (do 1. julija)

NOVI BONI ZA GOSTINSTVO, ŠPORT IN KULTURO
Bon bo vreden 100 evrov za tiste, ki so starejši od 18 let oziroma bodo letos polnoletni (preostali bodo dobili bon za 50 evrov), unovčili ga bomo lahko do konca leta, dobil pa ga bo vsak, ki bo imel 30. junija stalno prebivališče v Sloveniji.
Bon je prenosljiv med bližnjimi sorodniki (stari starši, starši, otroci). Uporabili ga bomo lahko v gostinsko-nastanitvenih dejavnostih, tudi za hrano in pijačo, pa v turističnih agencijah, za najem športne opreme, za športne dejavnosti, obisk muzejev, prireditev, obisk živalskih in botaničnih vrtov, za fitnese, zabaviščne parke.

Država pa pomoči obljublja tudi industriji dogodkov, pa filmarjem, žičničarjem ... Več o tem kasneje.
 

O postopkih dokončnega sprejema zakona vas bomo redno obveščali na www.Pristar.si in FB Pristar Računovodski servis | Pristar 

VIR: Finance.si, GOV.si