Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Ukrepi, ki bodo podjetnikom na voljo v letu 2021

    V teh dneh se večina podjetnikov sprašuje, kako planirati prihajajoče leto 2021. Leto 2020 je specifično leto, precej drugačno od predhodnih, ko so podjetja v tem času že lahko imela pripravljene načrte za prihajajoče leto.

    Leto 2021 bo za posel verjetno zelo drugačno, potrebno bo precej kratkoročnega usklajevanja, sprememb v pristopih, poguma, fleksibilnosti…, da bodo podjetja in podjetniki lahko sledili zastavljenim ciljem in željam.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo

    Zaenkrat je zagotovo, da boste lahko po že poznanih pogojih koristili :

    Do 31.1.2021 – Čakanje na delo (#PKP6)
    Do 30.6.2021 – Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa (#PKP3)

    Poleg teh, dveh zelo pomembnih ukrepov, pa po #PKP6 lahko v letu 2021 koristite še vsaj nekaj naslednjih ukrepov, ki bodo lahko olajšali poslovanje v oteženih pogojih.

    Še vedno se (#PKP6) lahko s svojo banko dogovorite o odložitvi plačevanja kreditnih obveznosti, #PKP7 pa bi naj prinesel, da se ta možnost podaljša tudi v letu 2021. Svetujemo, da ste zato, da boste pravi čas obveščeni, v stiku s svojim referentom na banki in željo po koriščenju pravi čas napoveste.

    Do 31.12.2020 velja tudi ukrep po #PKP6, ki poslovnim subjektom določa milejše pogoje za obročno plačilo in odlog plačila davkov. Vlada lahko ukrep podaljša še za obdobje šestih mesecev. Zaenkrat takšnega sklepa še ni objavljenega, se ga pa po neuradnih podatkih pričakuje.

    Za čas trajanja epidemije #PKP6 ureja področje najemnin. Pod določenimi pogoji se ne zaračunava najemnina ali del najemnine za nepremičnine, ki so v lasti države oz. lokalne skupnosti. Sedmi paket ukrepov za omilitev posledic epidemije (#PKP7) pa bi naj uredil tudi razmerja z zasebnimi najemodajalci.
    Po še nepotrjenem predlogu, bi naj najemojemalec imel možnost, da lahko :
    - najemno pogodbo odpove s pisno izjavo z odpovednim rokom 8 dni;
    - zahteva odlog plačila obveznosti iz najemne pogodbe in plača odložene najemnine najkasneje v šestih mesecih po prenehanju veljavnosti tega člena;
    - zahteva podaljšanje veljavnosti najemne pogodbe, sklenjene za določen čas.


    Zaposleni, katerih zadnja plača ni presegala dvakratnika minimalne, plače prejme krizni dodatek v višini 200 EUR za obdobje, ko je delal. Sredstva se zagotavljajo iz sredstev države oz. EU.

    #PKP7 tudi obeta, da se bodo lahko podjetja, ki so pridobila pomoč države in jo bodo morala zaradi neizpolnjevanja padca prometa oz. ostalih pogojev vračati, pomoč vrnila v obročnih odplačilih.

    Država bi naj gospodarstvu pokrila stroške hitrih testov za covid-19, najbolj prizadeta podjetja pa bodo dobila posebne kredite s strani javnega sklada za podjetništvo, jamstva bo deloma krila država.

    Vlada pa je tik pred prazniki (23.12.2020, 46. redna seja) sprejela sklep, po katerem bo do 31.3.2021 podaljšala še nekaj ostalih ukrepov. Podaljša se ukrep izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, družbenike-poslovodje in kmete. Prav tako se bo podaljšal ukrep delno povrnjenega izgubljenega dohodka za čas trajanja odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka. Velika je možnost, da bo tudi v letu 2021 na voljo ukrep delnega povračila fiksnih stroškov.  

    POMEMBNO: Želimo opozoriti, da ne pozabite podaljšati koriščenja ukrepov, saj so obstoječe odločbe izdane v večini do 31.12.2020.

    POMEMBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
    --> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
    --> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

    Zaenkrat še ni jasno, kaj bo z minimalno plačo v letu 2021, o tem smo že pisali v članku Kakšna bo minimalna plača leta 2021 ? Zaenkrat končne odločitve še ni, vas bomo pa tudi na to temo obveščali preko naše spletne strani. 

    Glede na sprejete zakone in napovedi bi se naj večina znanih ukrepov za gospodarstvo podaljšala tudi v del leta 2021, seveda vse odvisno od situacije v državi in svetu. Vsekakor bomo situacijo in sprejem zakonodaje spremljali (Pristar live). Jasno je, da smo vam na voljo, da nas kadarkoli kontaktirate in nas vključite v reševanje situacije na vašem podjetju. (Vprašajte preko s tekstovnim sporočilom --> VIBER)

    Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij