Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Pozor: pri delnem povračilu izgubljenega dohodka v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok bodite pozorni na pravilno oddajo vloge

    V Finančni upravi v zadnjih dneh opažajo, da nekateri zavezanci ne uveljavljajo pravilno povračila izgubljenega dohodka v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok, saj želijo z eno vlogo pridobiti 500 EUR ali 750 EUR povračila, kar pa ni pravilno.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo

    POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
    --> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
    --> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

    Če karantena ali obveznost varstva otrok traja več kot 10 dni (npr. vrtec je zaprt več kot 10 dni), se vloži nova vloga, v kateri mora biti razvidno obdobje trajanja varstva. Ena vloga se torej vloži za obdobje 10 dni karantene ali obdobja varstva otrok. Če je to obdobje daljše, se mora vložiti nova vloga (npr. za obdobje 30 dni obveznosti varstva otrok se tako vložijo 3 vloge). Pri tem ni pomembno na koliko otrok se varstvo nanaša. Višina povračila ni odvisna od števila otrok, temveč od trajanja oz. obdobja varstva.

    V primeru varstva otroka lahko zavezanec v mesecu dni prejme povračilo v višini do 750 EUR, vendar: za vsakih 10 dni varstva mora biti vložena nova izjava, v opisu pa mora biti razvidno za katerih 10 dni varstva se nanaša (npr. 2.11.2020 - 11.11.2020, 12.11.2020 - 21.11.2020). Pri tem je pomembno poudariti, da odlok vlade o zaprtju vrtcev velja od 26.10.2020 dalje, za šolarje pa šele s podaljšanjem počitnic, torej od 2.11.2020 dalje oziroma z začetkom pouka na daljavo, to je od 9.11.2020 dalje. Novoletne počitnice pa se ne štejejo za višjo silo varstva otrok.

    Eden izmed pogojev za izplačilo je, da zaradi odrejene karantene ali varstva otroka ne morete opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu. Varstvo otrok se upošteva za otroke do vključno 5. razreda osnovne šole, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca.

    Pogoj za dodelitev povračila izgubljenega dohodka pa NI upad prihodkov, kot to velja za mesečni temeljni dohodek (npr. upad prihodkov za več kot 20 % glede na leto 2019)? Pogoj je, da upravičenec ne morem opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu zaradi odrejene karantene ali varstva otrok. 

    Obe pravici (mesečni temeljni dohodek in delno povračilo izgubljenega dohodka) se izključujeta. Če vam za določeno obdobje (npr. november) pripada mesečni temeljni dohodek, za to obdobje (npr. november) niste upravičeni do povračila izgubljenega dohodka.
    V primeru, da je bilo povračilo izgubljenega dohodka že izplačano, se mesečni temeljni dohodek za posamezen mesec zmanjša za višino že izplačanega povračila izgubljenega dohodka.
    Če sta bila za isto obdobje izplačana izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka in povrnjeni izgubljeni dohodek, ste dolžni vrniti povrnjen izgubljeni dohodek.

    Ob tem naj še spomnimo, da je rok za oddajo vloge 31.12.2020, naslednjo (zadnjo) tranšo izplačila pa bo Finančna uprava nakazala 10.1.2021.

    VIR: FURS