Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Nove pomoči za gospodarstvo do konca leta 2020

    Vlada podaljšuje ukrep vračil nadomestil čakanja na delo, novi paket pomoči v obliki temeljnega dohodka lahko pričakujejo tudi samozaposleni, bolniška odsotnost pa bo do treh dni možna brez zdravniškega potrdila. To je nekaj ukrepov petega paketa zakonodaje.
    Predlog zakona bo državni zbor sprejemal po nujnem postopku, predvidoma prihodnji teden. Pomoči po novem zakonu bi tako začele veljati v četrtek, 1. oktobra.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo

    POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
    --> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
    --> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

    Sofinanciranje nadomestil na čakanje na delo
    Ukrep se podaljša, in to za vse panoge, ne le za posamezne, kot je bilo predvideno sprva. Podaljšanje bo zdaj veljalo do konca leta.
    Zaostren pa bo vstopni pogoj za koriščenje ukrepa, na vsaj 30-odstotni upad prometa delodajalca glede na leto 2019. Do zdaj je pogoj 10-odstotni padec.
    Že od prej je znano, da bo ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa veljal vsaj do konca leta 2020.

    Pomoč samozaposlenim
    Zdaj je že jasno, da se ponovna uvedba temeljnega dohodka za samozaposlene, ki znaša 700 evrov na mesec oziroma skupaj s prispevki, ki jih bi država še krila, to znaša 1.100 evrov. Če država espeju plačuje prispevke (na primer samozaposlenim v kulturi in podobno), dobi v tem primeru samo 700 evrov. Ukrep velja od 1. oktobra naprej, pogoj za koriščenje pa je 30-odstotni upad prihodka glede na leto 2019.

    Nadomestilo za starše zaradi karantene otrok
    V novem zakonu bi se naj uvedla tudi možnost povračila nadomestila plač za starše, ki jim je uvedena karantena zaradi otrok. Zdaj so upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače, po novem bodo upravičeni do nadomestila v višini 80 odstotkov. Gre za starše predšolskih otrok in otrok do 5. razreda osnovne šole. V primeru odrejene karantene za otroke v vrtcu bo veljala oprostitev plačila stroškov za vrtec. Ukrep bi na veljal že od 1. septembra.

    Karantena za samozaposlene
    Tudi samozaposleni bodo po novem očitno lahko dobili povračilo v primeru karantene, ki bo znašalo 250 evrov. Karantena namreč traja 10 dni. Ukrep velja od 1. oktobra. Nadomestilo bo vezano na temelji dohodek, po enakih pravilih kot to velja za zaposlene - torej v 100-odstotnem časovno sorazmernem znesku temeljnega dohodka zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu oziroma v okviru opravljanja dela in 80-odstotnem časovno sorazmernem znesku temeljnega dohodka zaradi stika z okuženo osebo izven opravljanja dela oziroma odrejene karantene od prihodu iz države na zelenem ali rumenem seznamu.

    Bolniška
    Uvaja se možnost koriščenja bolniške odsotnosti z dela do treh delovnih dni brez obiska osebnega zdravnika. To bi zaposleni lahko izkoristili trikrat na leto, torej skupaj največ devet dni letno.

    POZOR: Zgoraj navedeno je zaenkrat prepisano iz predloga. Velika verjetnost je, da bo zakon doživel še manjše kozmetične popravke do dokončnega sprejema, kar bi se naj zgodilo v zadnjem tednu septembra, tako da bo veljavnost zakona že z oktobrom 2020.



    VIR: Finance.is, GOV.si