Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Gradili bomo dražje - novosti DDV

    Poslanci so sprejeli novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki v slovenski pravni red prenaša vrsto direktiv s področja DDV. Med drugim se z januarjem ukinja prehodno obdobje, v katerem za stanovanja velja nižja stopnja DDV.


    Zaradi konca prehodnega obdobja, v katerem se je v Sloveniji dovoljevala uporaba 8,5-odstotne stopnje DDV od stanovanjskih gradenj za trg, se s predlogom s 1. januarjem 2011 ukinja nižjo stopnjo obdavčitve od navedenih novogradenj. Za stanovanjske objekte, ki niso del socialne politike, se bo uvedla splošna, 20-odstotna stopnja DDV.
    V sklop socialne politike vsa stanovanja z uporabno površino do 120 kvadratnih metrov ter vse enostanovanjske hiše z uporabno površino do 250 kvadratnih metrov. Nižja stopnja DDV se bo ohranila za približno 95 odstotkov vseh stanovanjskih objektov v Sloveniji.
    Poleg tega novela zakona vključuje še nekatere druge spremembe, med drugim pri opravljanju storitev, obdavčitvi zemeljskega plina in električne energije, univerzalnih poštnih storitev, kraja opravljanja storitev za kulturne, umetnostne, športne, znanstvene, izobraževalne, zabavne ali podobne prireditve, uvaja pa tudi dodatni ukrep za preprečevanje goljufij na področju trgovanja s pravicami do emisije toplogrednih plinov.

    Objavljeno: STA, 19.10.2010, http://www.sta.si/