Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kako postopati, ko je otroku odrejena karantena ?

    Danes so pri časniku Večer in OZS pripravili kratka pojasnila, kako ravnati, če je otroku odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo.

    Po trenutno veljavnem zakonu o višji sili in dostopnih tolmačenjih, zaposlenemu katerega otrok je bil zaradi stika z okuženo osebo v vrtcu ali šoli bil napoten v karanteno, pripada 50% plače, ki bi jo prejel, če bi delal in ne manj kot 70% minimalne plače.

    Delavec se lahko z delodajalcem dogovori tudi za delo od doma - v tem primeru prejema enako plačo kot sicer.

    V primeru karantene starš ne more uveljavljati nadomestila za nego bolnega otroka, saj otrok v karanteni ni bolan. Strošek je na delodajalcu.


    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo

    POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
    --> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
    --> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij


     


     

    Dejstvo je, da majhen otrok ne more sam ostati doma. Situacijo lahko primerjamo z bolnim otrokom, ko je eden od staršev upravičen do odsotnosti zaradi nege otroka do njegovega dopolnjenega 18. leta oziroma dokler traja roditeljska pravica. Razlika je le v tem, da je v primeru karantene otrok zdrav. Do katere starosti otroka gre za višjo silo, zakonodaja ne ureja. Primere je treba presojati posamično.

    V primeru stika z okuženo osebo epidemiološka služba naredi oceno tveganja in izda navodila o tem kdo mora v karanteno in kdo v izolacijo. V izolacijo morajo, v večini primerov, družinski člani okuženega in ostale osebe v tesnem stiku.

    Če je otroku odrejena karantena to še NE pomeni, da so drugi družinski avtomatsko v karanteni - to odvisno od presoje epidemiološke službe. Morajo pa se držati ukrepov za preprečevanje okužbe in spremljati svoje zdravstveno stanje. Če otroka testirajo na virus v času karantene, se kljub negativnemu izvidu karantena ne prekine oziroma se trajanje karantene ne skrajša.
    Katere osebe morajo v karanteno, je odvisno od ocene NIJZ.

    Če za tega sorojenca ni bila odrejena karantena, lahko ta normalno obiskuje vrtec ali šolo ob izvajanju karantene na priporočen način. Prav tako lahko roditelj, ki ne bo skrbel za otroka v času karantene, hodi naprej v službo. Odsvetuje se, da za otroka v karanteni skrbijo stari starši.


    VIR: Svetovanje.si, Večer, OZS