Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    8 najpogosteje uporabljenih finančnih spodbud, ki jih lahko izkoristite pri zaposlovanju

    Med podjetji je vse več zanimanja za subvencije za zaposlovanje. 
    Zavod za zaposlovanje je pred kratkim podaljšal javno povabilo za trajno zaposlovanje mladih do novembra in hkrati povečal vrednost povabila za slaba dva milijona na skupaj deset milijonov evrov. Pregledali smo, katere vse spodbude lahko izkoristite pri zaposlovanju delavcev in po katerih je največ povpraševanja.

    Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo

    POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
    --> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
    --> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

    Na zavodu za zaposlovanje ugotavljajo, da je letos povpraševanje delodajalcev po programih usposabljanja in subvencioniranega zaposlovanja precejšnje, tudi po preklicu epidemije. Do zdaj je bilo v programe vključenih okoli 3.500 brezposelnih. Večina (55 odstotkov) teh je bila brez dela manj kot pol leta (39 odstotkov od nič do dveh mesecev, 16 odstotkov od tri do pet mesecev).
    Največ brezposelnih se je vključilo v program spodbude za zaposlovanje prejemnikov denarnega nadomestila, spodbude za trajno zaposlovanje mladih, delovni preizkus, usposabljanje na delovnem mestu.


    ZAPOSLOVANJE

    1. Zaposli.me 2020 – od 4.992 do 7.992 evrov za zaposlenega

    Podjetja lahko prek javnega povabila Zaposli.me za zaposlitev brezposelnega, ki je starejši od 50 let oziroma je dopolnil vsaj 30 let in izpolnjuje kriterije, za eno leto pridobijo od 416 do 666 evrov mesečne subvencije

    2. Trajno zaposlovanje mladih – 4.992 evrov za zaposlenega
    Zavod je konec meseca julija podaljšal javno povabilo Trajno zaposlovanje mladih do 15. novembra in hkrati povišal vrednost na 10 milijonov evrov.
    Podjetje lahko ob zaposlitvi mlajšega od 30 let pridobi mesečno subvencijo 208 evrov za 24 mesecev, skupaj torej 4.992 evrov.

    3. Učne delavnice 2020 – od 4.440 do 8.880 evrov za zaposlenega
    Med epidemijo koronavirusa je bilo objavljeno tudi javno povabilo za spodbude za zaposlovanje oseb iz programa Učne delavnice. Podjetja, ki bodo zaposlila brezposelne, ki so bili vključeni v praktično usposabljanje v programu Učne delavnice, lahko prejmejo 740 evrov subvencije za vsaj pol leta. Če delovno razmerje podaljšate ali ohranite zaposlitev iste osebe še za vsaj pol leta brez prekinitve, lahko dobite dodatnih šest mesečnih subvencij, skupaj torej 8.880 evrov.
     

    4. Oprostitve/povračila prispevkov in davčne olajšave
    Delodajalci lahko še naprej uporabijo tudi druge ugodnosti pri zaposlovanju (pozor, nekatere se lahko izključujejo med sabo).

    5. Subvencionirano delo s skrajšanim delovnim časom – do 448 evrov na delavca na mesec
    V sklopu protikoronskih ukrepov lahko podjetja uveljavljajo tudi subvencionirano delo s skrajšanim delovnim časom. Podjetja, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih mesečno ne morejo zagotavljati vsaj 90 odstotkov dela, lahko uveljavljajo delno subvencioniranje skrajšanja polnega delovnega časa za zaposlene, ki so zaposleni za polni delovni čas in jim je delo s skrajšanim delovnim časom odrejeno od 1. junija do 31. decembra letos. Mesečna subvencija za zaposlenega znaša od 112 do 448 evrov.

    6. Zelena delovna mesta – do 8.160 evrov za zaposlenega
    Se pa obeta v začetku septembra še eno javno povabilo, in sicer Spodbujanje zaposlovanja težje zaposljivih oseb – Zelena delovna mesta, so še sporočili iz zavoda za zaposlovanje. V program, ki ga financira ministrstvo za okolje in prostor, se bo v treh letih lahko vključilo okoli 200 oseb, podjetje pa bo za zaposlitev brezposelnega za dve leti prejelo 340 evrov na mesec, skupaj torej 8.160 evrov. Cilj je zaposlovanje na zelenih delovnih mestih: predvsem gozdno-lesna veriga, ekološko kmetijstvo, učinkovita raba naravnih virov, proizvodnja energije iz obnovljivih virov, povečanje energetske učinkovitosti ter trajnostni turizem.


    USPOSABLJANJE
    Med epidemijo se usposabljanja niso izvajala, a na zavodu ugotavljajo, da je zdaj spet več povpraševanja. Največ zanimanja je pri programih usposabljanja na delovnem mestu, nekoliko manj pa za program Delovni preizkus, saj so delodajalci zaradi negotovih razmer bolj previdni pri zaposlovanju.
     
    1. Usposabljam.se 2020 – do 732 evrov na zaposlenega
    Največ vključitev je v program Usposabljam.se 2020, saj so do 27. julija sklenili 730 pogodb z delodajalci za izvedbo usposabljanja na delovnem mestu.

    2. Delovni preizkus – do 278 evrov na zaposlenega
    Podjetje lahko pri tem programu usposablja brezposelnega od vsaj 100 ur do največ enega meseca, zavod pa podjetju povrne do 278 evrov stroškov.


    VIR: Finance.si, Lana Dakić, 4.8.2020