Sprememba pogojev za pomoč države (samozaposleni)

Natisni

V UL RS je bil 30.4.2020 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-A).
Po besedilu zakona se širi krog upravičencev do pomoči samozaposlenim in spreminjajo pogoji za morebitno kasnejše vračilo pomoči. Tokrat so vključeni tudi delni upokojenci, delno zaposleni in tisti s starševskim varstvom.

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo


POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
--> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
--> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

 

Skladno z novim šestim odstavkom 34. člena interventnega zakona – ZIUZEOP (9. člen ZIUZEOP-A) je mesečni temeljni dohodek oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. To pomeni, da temeljni mesečni dohodek ne bo obdavčen z dohodnino za leto 2020. Temeljni mesečni dohodek bo zavezanec izvzel iz prihodkov v obračunu akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

POGOJI ZA UPRAVIČENOST
Tudi za tiste, ki so pred 30.4. oddali vlogo se spreminjajo pogoji za kasnejše vračilo te pomoči. In sicer so do pomoči upravičeni tisti samozaposleni, ki jim bodo prihodki v letu 2020 zaradi epidemije upadli za več kot 10 % glede na leto 2019.
Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oziroma 2020, so do pomoči upravičeni tudi tisti samozaposleni, ki se jim bodo povprečni mesečni prihodki leta 2020 zaradi epidemije znižali za več kot 10 % glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2019.
Če v letu 2019 niso poslovali, so do pomoči upravičeni tudi tisti samozaposleni, ki se jim bodo povprečni mesečni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije znižali za več kot 10 % glede na povprečne mesečne prihodke v letu 2020 do 12. marca 2020.


--> POMEMBNO: Če zgornji pogoji niso doseženi, mora upravičenec vrniti celotno pomoč.
--> POMEMBNO: Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci morajo IZJAVO preko eDavkov po novem vložiti do 9.5.2020, če želijo oprostitev za marčevske (od 13.3.2020 dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20.4. in 20.5.2020.
--> POMEMBNO : Med prihodke se vštevajo čisti prihodki od prodaje ter nadomestila iz zavarovanja za starševsko varstvo.
--> POMEMBNO: Upravičenec mora imeti poravnane zapadle davčne obveznosti na dan vložitve vloge

NE SPREGLEJTE:  
--> VIBER skupina z aktualnimi informacijami --> https://bit.ly/2JLdi0B
--> Vedno ažurne in aktualne informacije --> https://bit.ly/3dpowWn
--> 24/7 osebno chat svetovanje preko VIBER / WhastApp --> http://bit.ly/3dbeFD9

VIR: FURS, OZS