Želje obrtnikov in podjetnikov v letu 2020

Natisni

Obrtniki in podjetniki si v letu 2020 želijo bolj fleksibilno zaposlovanje in odpuščanje, razbremenitev stroškov plač, odpravo birokratskih ovir ter da bi jim država tudi po upokojitvi omogočila pravico do polne pokojnine ob nadaljevanju dejavnosti. Le četrtina vprašanih pa se strinja z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To je med drugim pokazala anketa, ki jo je med svojimi člani ob zaključku leta 2019 izvedla Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS).


--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo


V anketi, v kateri je sodelovalo 560 obrtnikov in podjetnikov, je kar 42 odstotkov vprašanih dejalo, da v svojih podjetjih že občuti ohlajanje gospodarstva. 85 odstotkov vprašanih od vlade pričakuje odpravo birokratskih ovir in razbremenitev stroškov plač.
Več kot polovica, 53 odstotkov vprašanih, meni, da bo ukrep Banke Slovenije glede zaostritve pogojev kreditiranja prebivalstva vplival na njihovo poslovanje, saj se bo po njihovi oceni zmanjšala domača potrošnja.
78 odstotkov anketirancev se strinja s predlogom OZS, da morajo imeti upokojeni obrtniki in podjetniki pravico, da nadaljujejo s svojo dejavnostjo tudi po upokojitvi, ob tem ohranijo polno pokojnino in plačujejo polne prispevke. Le četrtina vprašanih, 25 odstotkov, pa se strinja z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
V anketi smo obrtnike in podjetnike vprašali tudi, katere zakonodajne spremembe se jim zdijo najbolj nujne. Med najbolj nujnimi so izpostavili fleksibilnejše zaposlovanje in odpuščanje ter drugačno ureditev povračila škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu (t.i. regresni zahtevki). Takoj zatem sledi zahteva, da breme nadomestil v času bolniške odsotnosti prej preide z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (sedaj je 30 delovnih dni).
Anketo je OZS izvedla med svojimi člani med 18. 12. 2019 in 31. 12. 2019, v njej pa je sodelovalo 560 obrtnikov in podjetnikov.

VIR: OZS.si, Mira Črešnar