Posebna nižja stopnja že 1. januarja 2020

Natisni

V skladu z novelo zakona ZDDV-1 se uvaja posebna nižja stopnja DDV.


--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo



V skladu z novelo zakona se uvaja posebna nižja stopnja DDV v višini 5 %, in sicer za dobavo, vključno s knjižnično izposojo, knjig, časopi­sov in periodičnih publikacij na fizičnih nosilcih ali dobavljenih elektronsko ali oboje (vključno z brošurami, letaki in podobnim gradivom, otroškimi slikanicami, knjigami za risanje ali pobar­vankami, glasbenimi deli, tiskanimi ali v rokopisu, zemljevidi in hidrografskimi ali podobnimi kartami), razen gradiv, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oziroma, ki jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video vsebine ali avdio glasbene vsebine.

Izpostavljamo, da se posebna nižja stopnja DDV v višini 5 % za zgoraj navedene dobave uporablja že za dobave, opravljene od vključno 1. 1. 2020 dalje.
 

Uvoz blaga
Izpostavljamo, da se posebna nižja stopnja DDV v višini 5 % uporablja tudi pri uvozu blaga.

Zaradi uvedbe posebne nižje stopnje DDV 5% se bo uvedla tudi nova šifra 3D053, ki se bo tudi uporabljala od 1. 1. 2020. Posebna nižja stopnja se bo uveljavljala z vpisom šifre (3D053)(41/2) v polje 44 carinske deklaracije. V skladu s tem bo spremenjen tudi Pravilnik o izpolnjevanju enotne upravne listine, elektronskem poslovanju s finančno upravo RS in o drugih obrazcih, ki se uporabljajo pri izvajanju carinskih formalnosti.

VIR: FURS